“2024 yılı zor geçecek ancak yine de iyimseriz”

Perakende sektörünün önemli isimleri “Perakende Buluşması” etkinliğinde buluştu. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 2024 yılının zor bir yıl olacağını ancak iyimserliğini koruduğunu belirtirken, Boyner Grup Başkanı Cem Boyner, “2024’te sektör içinde kabus senaryoları yok” dedi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ile Fast Company iş birliğinde “Perakende Buluşması-Ne Oldu Ne Olacak?” etkinliği sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlendi. Perakende ticarette yeni hedefler, 2024 yılı beklentileri ve gelecek vizyonunun anlatıldığı etkinlikte markaların üst düzey temsilcileri, 2023 yılının zorlu geçtiğini, ancak 2024 yılından umutlu olduklarını ve değişen tüketici talebinin olduğu alanlara yatırım yapmaya ve istihdam sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

BMD Başkanı Sinan Öncel, an itibarıyla 510 üye markalarının olduğunu, derneğe katılımların artmaya devam ettiğini söyledi. Geçen yıl üyelerinin yüzde 37’si adet satışlarının düştüğünü, yüzde 63’ünün ise arttığını beyan ettiğini dile getiren Öncel, “Yine üyelerimizden aldığımız rakamlar doğrultusunda yüzde 80 gibi bir ortalamayla ciro artışı var. Bu artışta enflasyonun etkisi yadsınamaz” dedi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen bir oturumda soruları yanıtlayan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 2024 yılı beklentilerine ilişkin, “2023 yılı çok şükür iyi geçti. 2024 zorlu bir yıl olacak. Beklentimizi düşük tutuyoruz. Ancak iyimserim” dedi. Perakendede işin kalbinin karlı satış olduğuna işaret eden Ülker, genç perakendecilere, “Şayet karlı satamıyorsanız o işi bırakmalısınız” önerisinde bulundu.

“Godiva’ya 4 milyar dolar teklif geldi satmadık”

Servetle parayı karıştırmamak gerektiğini, ikisinin farklı olduğunu da dile getiren Ülker, “Biz 3,5 milyar dolara McVities almıştık. Bugünkü değeri bana göre 6 milyar dolar ediyor. Çünkü işler büyüdü geliştik, daha karlı bir hale geldi. Godiva’ya geçen yıl teklif geldi, 4 milyar dolar.

Ancak gençlere sordum Ali’ye, Yahya’ya ‘bu bizim ana işimiz niye satıyoruz’ dediler” açıklamasında bulundu. Fenerbahçe sponsorluğuna ne kadar bütçe ayırdığına ilişkin bir başka soru üzerine ise Murat Ülker, “Fenerbahçe ile geçmişim 40 yıldan fazla. Bunun karşılığını da görüyorum, hem Türk halkı olarak, hem markalar olarak.

Ama bu bir aşk meselesi” ifadelerini kullandı. Perakende sektöründeki faaliyetlerinden de bahçeden Murat Ülker, “Amcam yıllar önce arabaya malları koyup her sene, ‘malları yeni yapıyoruz’ diye bütün Anadolu’yu gezer sipariş alırdı. Yani 4P dediğimiz product (ürün), price (fiyat), place (yer) ve promotion (promosyon) bizim günlük işimiz” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Uğur Dündar: Bal gibi zehir!..

ARENA Programı için Ankara’da bir sahte bal üreticisiyle gizli...

2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım...

İdil Çimrin: Leziz çay saati

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hem son derece basit,...

İrfan Donat: İhracatı yasaklayınca gıda fiyatı düşer mi?

Türkiye’de son yıllarda sık sık gıda enflasyonu ile mücadele...