Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın ekim ayından sonra kaldırılması gerektiğini belirten Fikret Akova, “İhracatçımızın rakipleriyle rekabet edebilmesi lazım. Dökme yağda ihracat yasağı ülkemize 9 ayda 400 milyon euro kaybettirdi” dedi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Akova, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın ekim ayından sonra tamamen kaldırılmasını istediklerini söyledi.
Akova, “Sadece dökme yağ ihracatında sıkıntımız yok, ambalajlı yağ ihracatında da AB’nin uyguladığı kilo başına 1.28 euro civarında aldığı ciddi vergi var. Bu vergiyi AB ülkeleri birbirinden almıyorlar tabi. Ayrıca, Tunus’tan vergi almıyorlar, onlara kota veriyorlar. Bu da Türk üreticilerin haksız rekabet ile mücadele etmesine yol açıyor” dedi.
Artık dökme yağ yasağının kaldırılmasını isteyen Akova, bu sayede ihracatçının önünü görebileceğini ve plan yapabileceğini kaydetti.
“Türkiye’nin itibarı önemli”
Akova, “Yasak bizlerin anlaşması yapılmış satışlarını bile olumsuz etkilemişti. Burada Türkiye’nin itibarı da önemli. İşte bunun üzerine verdiğimiz tepkiler sonucu yasağı esneterek ekim ayına kadar 50 bin ton kota uygulamasını getirmişlerdi” dedi.
Yeni sezonda 400 bin ton zeytin yağı üretileceğini ve var yılı olacağını öngördüklerini ifade eden Akova, “Ülkemizde 85 milyon nüfusun 170-200 bin ton zeytinyağı tüketimi var. Geri kalanı ne yapacağız? Geri kalan zeytinyağını ihraç etmemiz lazım. Bu ülkenin paraya ihtiyacı var. İlla ki ambalajlı yağ ihracatı yapacağız demeyeceğiz, dersek de o zaman AB’nin bizlerden aldığı gümrük vergisinin kaldırılması sağlanmalı. İhracatı zorluklar içinde yapıyoruz. İhracattaki prangaların kalkması, ihracatçımızın rakipleri ile rekabet edebilmesi lazım. Dökme yağda ihracat yasağı ülkemize 400 milyon euro para kaybettirdi. Sadece 9 aylık zarar bu” dedi.