Prof. Dr. Elif Loğoğlu: İhraç edilen tarım ürünleri, içerdikleri yüksek miktarda pestisit (tarım ilacı) nedeniyle Türkiye’ye geri gönderiliyor ve iç piyasada satılıyordu. Bu durum beni çok üzüyordu. bitkisel ve uçucu yağlardan insan sağlığına ve çevreye zararlı olmayan bir biyopestisit üretmeyi başardım.
Biri kimya profesörü, diğeri eski bir ev temizlik işçisi… İki çalışkan kadının arasındaki dayanışmanın ilham verici hikâyesi bu. Onları bir araya getiren ise Avrupa Birliği’nin (AB) finanse ettiği WOMEN-UP Projesi.
Ankara’da yaşayan Prof. Dr. Elif Loğoğlu Osmaniyeli çiftçi bir ailenin kızı. Bu yüzden tarıma ilgi duyuyor. “İhraç edilen tarım ürünleri, içerdikleri yüksek miktarda pestisit (tarım ilacı) nedeniyle Türkiye’ye geri gönderiliyor ve iç piyasada satılıyordu. Bu durum beni çok üzüyordu. Bu yüzden bir biyopestisit geliştirmek için çalışmaya başladım. Nihayetinde bitkisel ve uçucu yağlardan insan sağlığına ve çevreye zararlı olmayan bir biyopestisit üretmeyi başardım” diyor.
Prof. Loğoğlu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle bir şirket kurmuş ve bu çevre dostu biyopestisiti pazarlamaya başlamış.
“Kadınlar güçlüyse toplum da güçlüdür”
Kadını güçlendirmek için daha önce çeşitli projelerde yer alan Prof. Loğoğlu, WOMEN-UP’la tanışmasını şöyle anlatıyor:
“Projeyi sosyal medyada gördüm ve çok hoşuma gitti. Çünkü kadınlar güçlüyse toplum da güçlüdür. Hemen başvurdum. WOMEN-UP sayesinde bir kadın çalışanı işe alabildim. Genellikle kendi öğrencilerimi istihdam etmeye çalışıyorum ama projenin kriterlerinin göz önünde bulundurunca aklıma karşı apartmanın alt katında oturan Gülsün Duzgöllü geldi. Ona iş teklif ettim. Ne kadar sevindiğini anlatamam.”