****Enflasyon koşmaya devam ediyor. Üstelik hızı da artıyor.
****Şubat ayı enflasyonu; TÜİK’e göre % 4,53, ENAG’a göre % 4,34 artarken, 12 aylık enflasyon TÜİK’e göre % 67,07, ENAG’a göre % 121,98 arttı. TÜİK, ENAG’ı aylık bazda geçti. Enflasyonun Mayıs ayında zirve olması bekleniyor.
Enflasyon için, Covid-19, savaş var, dış güçler, marketler, galericiler dediler.
Ancak, Ocak ve Şubat Ayının enflasyon toplamı %11,5 oldu. Bu bugün için dünyada çoğu ülkenin YILLIK enflasyonundan yüksek bir rakamdır.
Faiz yükseltiliyor. Enflasyon düşmüyor. Buda işe yaramadı mı? Bunun tek nedeni güven duygusu olabilir mi? Piyasalar artık kimsenin sözüne, ne konuştuğuna bakmıyor. Yapısal reformlara, yapılması gereken eylemlere bakıyor. Seçim nedeniyle bunları da göremiyoruz.
****Güncel enflasyon oranlarına baktığımızda durumumuzun iyi olmadığını görürüz.
***Gıda enflasyonu Şubat’ta aylık %8,25 artarken, yıllık %71,12 yükseldi. Şubat’ta fiyatı en çok artan 10 üründen 9’u gıda ürünü oldu. Bunlar Tereyağı %16,99 – Sebze %16,14 – Kuzu eti %14,81 – Peynir %11,57 – Süt %10,99 – Alkolsüz içecekler %10,57 – Taze meyveler %10,32 – Un & Tahıllar %9,50 – Makarna %9,10 oranında arttı. (Kaynak:TÜİK)
***Bunun nedeni, üretimin düşük ve talebin giderek artmasıdır. Ramazanda ve turizm açılmasıyla talebin daha da artması bekleniyor. Tarım ve gıda sektöründe yapısal sorunlar devam ediyor. Enflasyonu, gıda enflasyonu besliyor. Bu sorunlar içinde çözümler, eylemler ortada yok. Yeterince teknolojiyi kullanmadığımızdan üretim artışı olmuyor. Biz hala çiftçiye ve tarıma yeterli önemi vermemeye çalışıyoruz. Tarım sektörü, üvey evlat gibi görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bunlara çözüm bulacağına, seçim çalışmalarında olduğunu basından takip ediyoruz. Eylemde sadece seçim var.
***En çok fiyatı düşen de limon oldu. Üretici dalında kilogramını 2,5 liraya zor satıyor. Zaten limon ağaçlarını büyük bir üzüntüyle kesen üreticileri de görüyoruz.