Yetiştirici, destek ödemelerine öncelik istiyor

0
359

Deprem bölgesindeki küçükbaş hayvan yetiştiricileri öncelikle çardır ve yeme ihtiyaç duyuyor. Bakanlıktan destek alan 35 bin yetiştirici, ödemelerin de en kısa sürede gerçekleştirilmesini bekliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen 10 il, Türkiye’nin küçükbaş hayvan varlığının beşte birini barındırıyor. Bölgedeki toplam küçükbaş hayvan varlığının 11 milyon civarında olduğunu kaydeden Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Türkiye genelinde 57,5 milyon olan küçükbaş hayvanlarımızın yüzde 20’si bu illerde. Diğer bir ifadeyle küçükbaş hayvan varlığımızın beşte biri felaket bölgesinde bulunuyor” dedi.

Çelik, kurtarma çalışmalarının daha çok şehir merkezlerinde sürdüğünü ancak küçükbaş hayvan yetiştiricilerin bulunduğu kırsal alanlarda da büyük tahribat olduğunu düşündüklerini ifade etti. Çelik, “Bu 10 ilimizde anaç koyun keçi desteklerinden faydalanan 35 bin civarında yetiştiricimiz mevcut. Türkiye genelinde destekten faydalanan yetiştirici sayısı 213 bin. Bölgedeki 35 bin yetiştiricimiz aileleriyle beraber düşünürsek yaklaşık 200 bin civarında küçükbaş hayvan yetiştiricisinin depremden direkt etkilendiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Yem ihtiyacı çok yüksek

Depremde yıkılan hayvan barınakları nedeniyle açıkta kalan hayvanlar için Tarım ve Orman Bakanlığının bölgeye çadır gönderdiğini aktaran Çelik, “Çadır sevkiyatı artarak sürüyor. Bu kış şartları altında hayvanların büyük bir kısmı kapalı ortamlarda olduğundan yem ihtiyaçları da had safhada. Ağıl veya ahırları yıkılmış olan yetiştiricilerimiz için en acil ihtiyaç çadır ve yem” ifadelerini kullandı. Yine bu 10 ilde anaç koyun keçi desteklerinden faydalanan 35 bin yetiştiriciye destekleme ödemelerinin de en kısa zamanda yapılmasını talep eden Çelik, “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bu ödemelerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz şu an için en acil olan talepler. Diğer yandan bazı birliklerimiz yem yüklü TIR’ları bölgeye ulaştırmaya başladı. Biz ayrıca 10 il dışında kalan ve çevre illerdeki yem fabrikalarının da seferberlik halinde bölgedeki yetiştiricilere ücretsiz yem yardımı yapmalarını istiyoruz. Yaralarımızı hep birlikte saracağımız gündür. Onun için neyimiz varsa her şeyimizi seferber etmek mecburiyetindeyiz. Nitekim şu an itibariyle insanlarımızın yardım çabaları acımızı bir nebze olsun dindirmekte” şeklinde konuştu.

Yem sektörü bakanlık ile koordineli yardım yapıyor

Türkiye’deki yem fabrikaları olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonuyla Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Diyarbakır’da bakanlığın gösterdiği noktalara yem gönderimi yaptıklarını kaydeden Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, “Bunlar hep gönüllülük esasına dayalı yardımlar. Biz 4 gündür sevkiyat yapıyoruz, bize yem boşaltma yerleri gösterdiler ve irtibat kurulacak kişilerin bilgisini verdiler. Biz onlara telefon açıyoruz, plakayı, tonajı veriyoruz. Bölgeye besi, süt ve toklu yemleri gönderiyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz