Yaşam savunucuları, AKP iktidarının verdiği onaylara karşı ülkenin dört bir yanında direndi

Şeyda Öztürk

Türkiye’nin birçok yerinde doğasını korumak isteyen binlerce yurttaş mücadele ediyor. Bu yıl da iktidarın verdiği izinlerle çevreye geri dönüşü olmayan zararlar verildi.

İklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha da hissedildiği dünyada, çevre mücadeleleri yankı buluyor. Türkiye’nin birçok noktasında doğal ve arkeolojik alanlar da sermayenin isteği doğrultusunda yok edildi. AKP iktidarının verdiği onaylara karşı çıkan yurttaş, birçok yerde direndi. Kuruluş amaçlarından biri çevre kirliliğini önlemek ve çevreyle doğanın korunmasını sağlamak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2024’te de hız kesmeden projeleri onayladı. Bakanlığın verilerine göre bu yıl, 4 bin 739 proje için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Bu sırada ise 3 bin 791 projeye kapsamlı ÇED raporu hazırlamasını gerektirmeyen “ÇED gerekli değildir” kararı verilirken 664 projenin ise ÇED’i onaylandı.

ÜLKE MADENLE ÇEVRELENDİ 

Bu süreçte 1577 maden için bakanlığa başvuru yapıldı. Yıl içerisinde 1274’üne “ÇED gerekli değil” denirken 108 madene ise “ÇED olumlu” kararı verildi. Ayrıca iktidarın gözde iş insanlarından Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır, Kaz Dağları içerisinde kalan Çanakkale Bayramiç’teki maden çalışmalarına başladı. Köylülerin ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına karşın alanda ağaç kesimi yapan şirketin, 1 milyon ağacı keseceği dile getiriliyor. Bunun yanında Erzincan İliç’te 2008’den beri işletilen ve geçen yıllarda Fırat Nehri’ne siyanürlü zehir karıştıran Kanadalı Anagold Madencilik’in sahasında bir facia daha yaşandı. 13 Şubat’ta alandaki siyanürlü liç yığının kayması sonucunda dokuz işçi yaşamını yitirdi. İlk işçinin cansız bedeni aylar sonra toprak altından çıkarıldı. Bakanlık, faaliyetlerin durdurulduğunu açıkladı ancak şirket, dönmek için çalışmalarına devam ediyor.

KOZA’DAN ÜÇ BAŞVURU

Akın İpek’in FETÖ’den yargılanması üzerine 2015’te Hazine’ye devredilerek kayyum atanan ve geçen aylarda Varlık Fonu’na devredilen Koza Altın, bu yıl da çalışmalarına devam etti. Şirket sadece bu yıl üç maden için başvuru yaparken 13 projesine de “ÇED gerekli değildir” onayını aldı.

65 İKLİM KAMPANYASI

2024 yılında iklim krizi ve mücadele kapsamında change.org’ta da imza kampanyaları başlatıldı. Türetim Ekonomisi Derneği & Change.org Türkiye İklim Programı 2024 Değerlendirme Raporu’na göre bu yıl 65 yeni iklim kampanyası başlatıldı ve tüm kampanyalara gelen 584 bin 197 imza, iklim krizi ile mücadele ve karbon nötr hedefine yönelik yetkililerden değişim talep etti. 27 kampanyanın talebine yönelik olumlu gelişmeler yaşanırken kampanyacılar toplamda 54 farklı karar verici ile doğrudan görüşerek 19 kampanyanın imzalarını yetkililere teslim etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Şap Raporu Kimin Canını Sıktı? Cevap Yerine Suçlama Geldi

Son günlerde tarım gündemini en fazla meşgul eden konu,...

Sulak alan kaybı, 2050’ye kadar 39 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olabilir

Yeni bir raporda, sulak alanların küresel çapta yok olmasının,...

Yumurta fiyatlarına zam

Yumurta fiyatları yeniden tırmanmaya başladı. Yumurta üreminde önde gelen...

Çanakkale’de orman yangını: Köylerde tahliye başladı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle Tuzla ve...