Yapay etin maliyetini düşürmek mümkün mü?

Yeni bir bilimsel araştırma, yapay et üretiminde maliyeti büyük oranda düşürmenin mümkün olduğunu öne sürdü. Peki bu gerçekten mümkün mü? Endüstri ne düşünüyor?

Bu sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan Ivy Farm, Aleph Farms ve Vital Meat firmalarından yetkililer, konu hakkında FoodNavigator’a açıklamalarda bulundu.

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, yapay et üretilen yüksek maliyetli işlemlerin daha ucuz hale getirilmesinin mümkün olduğunu öne sürdü. Sürekli işleme, hayvansız serum ve teğetsel akış filtrasyonu (TFF) adı verilen bir teknik sayesinde araştırmacılar, kültür tavuğunun (yapay olarak üretilmiş tavuk eti) maliyetini pound (0,45 kg) başına 6,20 $’a (3 Ekim 2024 itibariyle 212 Türk lirası) düşürmeyi başardı.

Bu yöntemler gerçekten maliyetleri düşürebilir mi?

Kısa süre önce Singapur ve Birleşik Krallık’ta yeni gıda başvuruları yapan Fransız kültür eti şirketi Vital Meat’in COO’su Olivia De Talancé, yaptığı açıklamada çalışmada vurgulanan maliyet düşüşlerinin kültür eti sektörü için çok önemli olacağını söyledi.

 

Tavukla fiyat eşitliğinin sağlanmasının sektörü daha erişilebilir kılacağını ve bitki bazlı etin ortalama tüketici tarafından benimsenme olasılığını artıracağını söyleyen Talancé, çalışmada kullanılan tekniklerin, özellikle kültür etini bütün bir ürün yerine bir bileşen olarak geliştirmeyi tercih eden kültür eti şirketleri için geçerli olduğunu söyledi.

İsrailli Aleph Farms şirketinin Kurucu Ortağı ve CTO’su Dr. Neta Lavon ise FoodNavigator’a verdiği demeçte, “Biyoteknoloji endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bu teknikler, çeşitli kültür et şirketleri için de uygulanabilir” dedi.

Yapay etin maliyetini düşürmek mümkün mü?

Yatırımlarda gerileme

World Fund’ın müdürü Nadine Geiser’e göre, kültür etine yapılan yatırımlar, “genelci” yatırımcılar arasında düşüş gösterdi. Bunun nedeni, yeni gıda şirketlerinin ürünlerini pazara sunmadan önce hala aşmaları gereken birçok teknik sorun olması.

Ayrıca, strateji danışmanlık şirketi Bright Green Partners’ın kurucu ortağı ve yönetici ortağı Floor Buitelaar’a göre, kültür etinin ruhsatlandırılması için uzun süre beklenmesi yatırımcıların cesaretini kırıyor.

İngiltere merkezli kültür eti firması Ivy Farm da gelişmeleri olumlu olarak değerlendiriyor. Ivy Farm’ın üretim ve operasyon direktörü Ben Kinder, “Tartışılan genel ilkeler, bu ilkelerin diğer biyo-teknoloji endüstrilerinden benimsendiği gibi, diğer kültür eti şirketleri için de uygulanabilir” diyor.

Yetiştirilmiş et uygulamaları

Kültür eti şu ana dek sadece üç ülkede (İsrail, ABD ve Singapur) onaylanmış durumda. Ancak onay bekleyen çok sayıda başvuru var.

Geçen yıl Aleph Farms, Avrupa’da ilk kez İngiltere ve İsviçre’ye onay için kültür eti sundu. Bu yılın başlarında ise Fransız şirketi Gourmey, kültür kaz ciğeri için AB’ye ilk başvuruyu yaptı.

www.gidahatti.com/haber/21822756/yapay-etin-maliyetini-dusurmek-mumkun-mu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Organik arıcılık desteği açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Organik Arıcılık Yapan...

Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji’den gök gürültülü sağanak uyarısı

Meteoroloji, 5 Ekim 2024 Cumartesi günü için son hava...

Vedat Milor ,Yaptığını iyi yapıyor, abur cuburla karnınızı doyurmuyor

Şüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri....

98,6 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi hesaplara aktarıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere verilen tarımsal destekleme ödemelerini...