Adana’da düzenlenen Altın Koza Film Festivali tarım işçileriyle buluştu. Gösterime katılan tarım işçisi Nusret, “Sabah işe çıkıyoruz, eve geliyoruz. Bir yemek yiyoruz, banyo yapıyoruz. Köprüye geliyoruz. Hepsi bu. Yılda bir sinema gelirse keyfimiz yerine geliyor” dedi.
Adana’nın Tuzla bölgesindeki Karagöçer çadır alanında tarım işçileriyle buluşuldu. Tarım işçileri etkinlikte “Mutlu Aile Defteri” filmini izlediler. Yazlık sinema kültürünün bir parçası olarak gazoz ve patlamış mısır ikramı eşliğinde yapılan gösterimde çocuklar ön sıraları kaptı.
Etkinlik, zorlu çalışma koşulları altında yaşayan tarım işçilerine kısa bir nefes alma imkanı sundu. “Vizontele Tuuba” filmindeki şu replik, işçilerin bu kısa mutluluğunu özetliyordu: “Her şeyin bittiği yerde başlayan şehre, bazen güzel şeyler de gelirdi. Ama hiçbiri uzun süre kalmazdı…” Tarım İşçisi Nusret ise duygularını şöyle dile getirdi: “Sabah işe çıkıyoruz, eve geliyoruz. Bir yemek yiyoruz, banyo yapıyoruz. Köprüye geliyoruz. Hepsi bu. Yılda bir sinema gelirse keyfimiz yerine geliyor. Gidince keyfimiz de gidiyor. Hayatımızda bunun gibi şeyler istiyoruz.”
İŞÇİLERİN SOSYALLEŞME MEKANI: KÖPRÜBAŞI
Bahçelerin ve tarlaların birbirine karıştığı geniş tarım arazilerini aşan asfalt yolda yaklaşık bir saatlik yolculuğun ardından Karagöçer’e varılıyor. Adana’yı sağanak yağmurun vurduğu pazar günü, kapalı havaya rağmen yağmurun henüz güneye ulaşmamış olması gösterimi tehlikeye sokmaması açısından büyük bir şanstı. Gösterim, Karagöçer köyünün hemen kenarındaki çadır alanına yakın bir bölgede yapılıyor. Yağmur yağma ihtimaline rağmen, çadırlardan ve çevredeki müstakil evlerden gelen çocuklar yavaş yavaş ön sıralarda yerlerini alırken, gençler her zamanki buluşma noktaları olan köprü başında hazırlıkları meraklı gözlerle uzaktan izliyorlardı.