Verimi yüzde 138 artıran akıllı toprak geliştirildi

Teksas Üniversitesi araştırmacıları, daha az su ve gübre kullanılabilecek hidrojel aşılı akıllı toprak geliştirdi. Geliştirilen toprakta yetiştirilen bitkinin, normal toprakta yetiştirilen bitkiye kıyasla gövde uzunluğunu yüzde 138 artırdığı, su kullanımında da yüzde 40’lık bir tasarruf sağladığı görüldü.

Küresel ısınmanın etkisiyle ku­raklık giderek artıyor. Günü­müzde küresel tatlı su çekilme­lerinin yüzde 70’inden tarım sektöründe­ki sulama sorumluyken, bu oran küresel nüfus artmaya devam ettiği için bazı ge­lişmiş ülkelerde yüzde 95’e kadar artış gösterebiliyor.

İklim değişikliğinin etki­lerinin artması ve su kay­naklarının giderek kıtlaşması da daha ve­rimli ve sürdürülebilir sulama uygulama­larına duyulan ihtiyacı daha da artırarak, acil çözüm gerektiriyor. Bu nedenle Bir­leşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Ör­gütü, sürdürülebilir gıda üretimi ve su kay­nakları yönetimini sağlamak için sulama verimliliğini artırmanın, su tasarrufu sağlayan teknolojileri benimseme­nin ve daha düşük su ayak izine sa­hip mahsulleri teşvik etmenin öne­mini vurguluyor.

Toprak, havadan su toplayabilecek

Bu soruna çözüm geliştirmek için ye­ni bir toprak türü üzerinde çalışan Aus­tin’deki Teksas Üniversitesi araştır­macıları, hem verimi artıracak hem de suyu daha tasarruflu kullanabilecek hidrojel toprak geliştirdi.

Çalışma üze­rinde yapılan deneyler, akıllı top­rak olarak da ifade edilen hidrojel aşılanmış toprakla kök­lenen bitkilerin gövde uzunluklarında normal top­raktaki kontrol grubuna kıyasla yüzde 138’lik bir artış ve yakla­şık yüzde 40 su tasarrufu sağ­layabileceğini gösterdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...

Didem Eryar ÜNLÜ, İklim Kayıp ve Zarar Fonu’ndan 250 milyon dolarlık ilk destek

Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu...

Erdoğan’nın Don ile ilgili açıklamaları Gazi Kutlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada,...

Don sonrası TZOB’dan 3 talep

Türkiye genelinde etkili olan zirai donla ilgili TZOB Yönetim Kurulu...