Varisler anlaşamazsa tarım topraklarını devlet işletecek

0
654

Miras ya da çeşitli nedenlerle Türkiye’de 686 bin hektar tarım toprağının işlenemediğini belirten Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, “2 yıl süreyle şayet bu alanlar boş kalmaya devam ederse burayı kiralanacak alanlar envanterine dahil edeceğiz. Varisler arasında anlaşmazlık varsa, alınan geliri bankada bloke edeceğiz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geçen ay çıkarılan, tarım ve orman alanlarında düzenlemeleri içeren kanunla, kullanılabilir arazilerin boş kalmasının önüne geçeceklerini söyledi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde, tarım sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Kirişci, TBMM’den geçen planlı tarım, sözleşmeli üretim gibi kaynakların optimum düzeyde verimli kullanılması adına hazırlanan mevzuat hakkında bilgi verdi.

Kirişci, sözleşmeli üretimle ilgili mevzuatın bu kanunun içerisinde yer aldığını belirterek, burada tarafların cayma hakları olduğunda bu caymanın bedelinin ne olacağının açık açık yazdığını kaydetti.

Tarım sigortası uygulamasının sözleşmeli üretimde zorunlu kılındığını aktaran Kirişci, sözleşme yapılan tarafların gerçek veya tüzel kişiler olup olmadığı noktasında da bir tereddüt olmasın diye bakanlığın destek sunacağını anlattı.

686 bin hektar tarla atıl duruyor

Bakan Kirişci, varisler arasındaki ihtilaflar veya kırsalın terk edilmesi nedeniyle kırsalda kullanılmayan alanların doğrudan vatandaş tarafından kullanılabilmesinin mevcut mevzuata göre mümkün olmadığına değinerek, şunları kaydetti:

“Ama şimdi mülkiyet hakkı ile kullanım hakkını ayırdık. 2 yıl süreyle şayet bu alanlar boş kalmaya devam ederse burayı kiralanacak alanlar envanterine dahil edeceğiz ve bu kiralama işlemine oradaki yerleşik insanlardan başlayacağız. Birtakım meslek örgütlerine diyeceğiz, ondan sonra da dışarıdan gelenlere biz tercih sıralamasında bulunacağız. Kiraya vereceğiz. Oradan aldığımız kira gelirini de varisler varsa varislerin hesabına, varisler mahkemelikse bankada bloke edeceğiz. Amacımız ne? Boş yer kalmasın. Tam 686 bin hektar alan bir şekilde değerlendirilmeyi bekler durumda. Bizim buna tahammülümüz yok. Dolayısıyla evet mülkiyet hakkı sizin ama kullanım hakkı kamunun, bütün milletindir diyoruz.”

Kirişci, bitkisel üretim için desteklemelerde Çiftçi Kayıt Sistemini (ÇKS) esas aldıklarını, kayıtlılık oranının yüzde 63 olduğunu, yüzde 37’nin bundan yararlanamadığını ifade ederek, koordinatlardan yapılacak tespitle ÇKS dışındaki diğer kayıtları da esas alacak bir düzenleme yapıldığına işaret etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz