GEÇEN Cuma günü Türkiye İş Bankası’nın Petrol Ofisi ve YGA ile deprem bölgesinde başlattıkları “Bilim Kuşağı Atölyeleri”nin Çocuk Evlerini de kapsamasıyla ilgili toplantısı için Malatya’ya gittiğimde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nu aradım, Ankara’da olduğunu bildirdi:
– Kayısı üreticilerimizin sıkıntıları var. Bu sıkıntıları başta Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olmak üzere ilgili kurumlara anlatmaya çalışıp, destek talep edeceğim.
Görüşmemizden hemen sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Basın Danışmanı Ökkeş Cerit, Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a gönderdiği dosyayı bana iletti. Sadıkoğlu, Güldal’a önce Malatya’nın deprem sonrası mevcut durumunu özetledi:
· Odamızın 10 bin 600 üyesi 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilendi. Şehrimizde 35 bin 680 bina hasarlı. 120 bin vatandaşımız konteynerlerde yaşıyor.
· 27 bin 500 bağımsız işyeri ağır hasar almış bulunuyor. Şehir merkezindeki “çarşı” tamamen yıkıldı. 1700 esnafımızın iş yeriyle birlikte ürünler de enkazda kaldı.
· Şehrimizin muhtelif yerlerine kurulan geçici konteyner iş yerlerinde 3 bin 500 ticari işletme varlığını sürdürmeye çalışıyor. · OSB’deki 403 fabrikanın yüzde 10’u küçük çaplı hasarlar aldı. Fabrikalar, hâlâ yüzde 30 personel eksiği ile üretim yapıyor.
· Üretimde yaşadığımız aksaklıklar ihracatımızı olumsuz etkiledi. İhracatımız 2023’te yüzde 13 düştü.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusuyla 2017 yılında “Malatya Kayısısı”nın 2017 yılında Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret aldığını anımsattı:
– Malatya’da 8 milyon kayısı ağacı var. 50 bin aile geçimini kayısıdan sağlıyor. Her yıl artan ihracatımızla ülke ekonomisine önemli katkı yapıyoruz. 2023’te 77 bin ton kuru kayısı ihraç edip 414 milyon dolar gelir sağladık.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kayısıyla ilgili hedefini paylaştı:
– Kayısıda en büyük hedefimiz ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlamasıdır. Bu nedenle fiyat istikrarı sağlanması önem arz ediyor.