Hakan Güldağ ve Şeref Oğuz’la birlikte Bergama Ticaret Odası’nın davetiyle Dikili’ye giderken Balıkesir Temsilcimiz Esra Sultan Azizoğlu’nun organizasyonuyla Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ile sohbet molası verdik.
Rahmi Kula, önce Balıkesir’in şanslı olduğu noktalar üzerinde durdu:
– Ekonominin sıkıntılı olduğu bu dönemde Balıkesir şanslı, çünkü tarım, hayvancılık ve gıdaya dayalı üretim daha fazla. Ayrıca turizm de var. Dolayısıyla tek sektöre bağımlı değiliz.
Balıkesir’in şu özelliğini ortaya koydu:
– Balıkesirli ayağını yorganına göre uzatır. Borçluluk çok yüksek değildir. İlimizde şu anda sıkıntılı firma sayısı da Türkiye ortalamasının altındadır. Konkordato ilan eden firma sayımız da 4-5’i geçmez.
Yaşanan sıkıntılara geçti:
– Yüksek faiz elbette belimizi büküyor. Ayrıca, ihracatımızda da bu yıl artış yok. Zeytin ve zeytinyağında kota, o alandaki ihracatı yavaşlattı.
Balıkesir’in dış ticaret fazlası verdiğini belirtti:
– 2023’de ihracatımız 1 milyar 77 milyon dolardı. 375 milyon dolarlık da dış ticaret fazlamız söz konusu. Bu yıl da ilk 9 ayda 810 milyon dolarlık ihracat yaptık. İhracatta gıda öndeydi. Elektrik ve elektronik öne geçti.
Tarım, hayvancılık ve gıda tarafına yeniden döndü:
– Balıkesir’de çay hariç her şey yetişiyor. Beyaz et, kırmızı et, zeytinyağı, yumurta, pirinç, süt ürünleri, sektörde güçlü olduğumuz, öne çıktığımız alanların başında geliyor.
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) değindi:
– 2018’de OSB’mizde 136 fabrika vardı. Yatırımı devam edenlerle birlikte sayı 241’e çıktı. OSB’deki tesislerin istihdamı 7 bin dolayındaydı. Bugün 20 bini buluyor.
İstihdam konusunda şu noktanın altını çizdi:
– 5-6 aydır eleman bulma konusunda rahatladık. Öncesinde eleman açığımız vardı.
OSB’deki yatırımların artmasını beklediklerini vurguladı:
– Yeni yatırımlarla OSB’deki istihdamın 40 bine ulaşmasını bekliyoruz.
OSB yönetimi olarak yatırım için Balıkesir’e yönelen firmaları ön değerlendirmeden geçirdiklerini kaydetti:
– 6-7 yıldır yatırıma gelecek firmaların yaratacağı katma değerden su tüketimine, karbon salımına bakıyoruz. Şehrimize ne verecek, ne alacak, kontrol ediyoruz. Kriterlerimize uymayan yatırımları kabul etmiyoruz.