TURİZM, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’den davet geldi:
– TURYİD olarak 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Hatay’da yerel kültürü yaşatmak, ticareti başlatmak ve bir nebze olsun moral katmak için hayata geçirdiğimiz “TURYİD Prefabrik Antakya Uzun Çarşı”yı üyelerimizle ziyaret edeceğiz.
Kaya Demirer’in daveti üzerine günübirlik Hatay’a gittim. TURYİD Başkan Yardımcıları Tayyar Zaimoğlu, Onur Tahincioğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Yaprak Baltacı, Bülent Polat, Faruk Ügümü, Yücel Özalp, Lütfü Sapmaz, Volkan Mumcu, Ebru Koralı, TURYİD üyeleri Salih Ünlü, Sertan Tabur, Kamer Kıraç, Önder Özköse, Engin Elçi, Yunus Adamak, Mert Bigay, Celal Akkök, Tamer Kabasakal, TURYİD Genel Sekreteri Şükran Yürekli, ekibe Hatay’dan katılan TURYİD’in Antakyalı Yönetim Kurulu Üyesi Razık Büyükgazel ile birlikte tura katıldım.
Tayyar Zaimoğlu ve Razık Büyükgazel rehberliğinde Belen’de “HayatHatay” projesinin deposu ve vitrinine dönüştürülmüş kapalı spor salonuna uğradık.
Projeyi yöneten Hatay İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, “HayatHatay” projesini anlatmaya Vali Mustafa Masatlı’nın yönlendirici şu sözleriyle yola çıktıklarını belirtti:
– Hatay’daki girişimci kadınları, ülkemizin zengin kaynakları ve yerel motiflerimizle harmanladıkları iş fikirleriyle ülkemiz ve ilimiz ekonomisine değerli katkılar sunabilir. Onlara üretim yapabilecekleri ve ürettiklerini pazarlayabilecekleri bir mecra oluşturalım.
Hatay genelindeki 40 kadın kooperatifini bir araya getirdiklerini bildirdi:
– Kadın kooperatiflerimize ziyaretler gerçekleştirerek ihtiyaçlarını yerinde tespit ettik. Depremden etkilenen ve yer sorunu yaşayan kadın kooperatiflerimize, il merkezinde ve ilçelerde 30 adet işyeri tahsis ettik. Potansiyeli tekrar harekete geçirmelerinin önünü açtık.
Kadın kooperatiflerine Valilik olarak girişimcilik, dijitalleşme, pazarlama, kurumsal kimlik, iş geliştirme, yeni nesi araçlarla markalaşma gibi süreçleri işlettiklerini vurguladı:
– Kadın kooperatifleriyle ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlamasına destek olunması için ilgili kurum ve kuruluşlarla görüştük.
Hatay’ın yöresel, tarihi ve kültürel zenginlikleri açısından yerine dikkat çekip, coğrafi işaretli ürün sayısı üzerinde durdu: