Körfez Döküm ve Körfez Boru’nun sahibi Yusuf Alan ile şirketin finans sorumlusu Mebrure Alan’ın 3 çocuğundan biri olan Bahar Alan, ODTÜ Endüstri Mühendisliği’ni bitirdikten sonra iş sağlığı ve güvenliği ile işletme alanında lisans üstü eğitimini tamamladı.
Bahar Alan, başlangıçta aile şirketi yerine Atos ve Koç Sistem’de 20 yıla yakın çalıştı. Sonra aile şirketi Körfez Döküm’e geçti, bir süre orada görev yapmanın ardından ayrılıp danışmanlık şirketi kurdu. Baba Yusuf Alan, kızına destek verdi:
– İlk müşterin ben olurum…
Bahar Alan, birikimleriyle Ayvalık’ta yatırım amaçlı 200 dönüm zeytin bahçesi satın aldı. Bahçesinin zeytinlerini sıktırmak üzere 7-8 dolayında fabrikayı denedi. Hiçbirinden yüzde 100 memnun kalmadı. Zeytinyağı üretimi konusunda eğitim almak üzere California’nın (ABD) yolunu tuttu.
California’daki eğitimi sonrasında zeytinyağı tadım uzmanı oldu. Dünya çapında “tadım jürileri”ne davet alacak düzeyde kendini geliştirdi. Derken ailesinin de desteğiyle Ayvalık’ta zeytinyağı üretim tesisi kurmak üzere kolları sıvadı.
Aldığı eğitimin sağladığı bilgi birikimiyle tesis konusunda seçimin yaptı:
– İtalya’dan “susuz soğuk sıkım” teknolojisini getirip Ayvalık’ta tesisi kurmalıyım.
Bu teknolojiyi seçmesini şu gerekçeye dayandırdı:
– Susuz soğuk sıkım yöntemiyle üretim, zeytinyağında daha yüksek polifenol (antioksidan özellikli bileşen) çıkabiliyor.
Bahar Alan’ın zeytinyağı tesisi kurma hazırlıkları sırasında iktisat mezunu, Körfez Döküm’ün finans bölümününbaşında olan annesi Mebrure Alan kızına takıldı: