Birçok kişi, bazı dönemlerde sağlığına daha fazla dikkat eder. Yeni hedeflerin belirlendiği yılbaşı da özellikle böyle bir dönem. Peki uzun yaşamaya gerçekten yardımcı olan, bilimsel verilerle desteklenen tavsiyeler neler?
Uzun yaşamak konusunda genler, %25 oranında belirleyicidir. Geri kalanı ise kişinin hayatını nasıl geçirdiğiyle ilgilidir.
Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için hızlı çözümler veya kestirme yollar yok. Ancak bilim temel ilke ve prensipler konusunda net. İşte ömrünüzü uzatmak ve sağlığınızı iyileştirmek için atabileceğini 5 adım…
Ağırlıklı olarak bitki bazlı beslenin
Yediklerinizin sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi var. Kanıtlar, bitki bazlı gıdalarla beslenmenin sağlık ve uzun yaşamakla ilişkili olduğunu açıkla gösteriyor. Daha fazla bitkisel gıda tüketir ve daha az et, işlenmiş gıda, şeker ve tuz tüketirseniz, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere yaşamımızı kısaltan bir dizi hastalık riskini azaltmış olursunuz.
Bitki bazlı gıdalar besinler, fitokimyasallar, antioksidanlar ve lif bakımından zengindir. Ayrıca anti-enflamatuardır. Tüm bunlar yaşlandıkça hücrelerimizde meydana gelen hasara karşı koruma sağlayarak hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Sağlıklı bir kiloyu koruyun
Obezite yaşamımızı kısaltan bir dizi sağlık sorunu riskini arttırır. Bu nedenle daha sağlıklı olabilmenin bir diğer önemli yolu da sağlıklı bir kiloda olmak. Obezite tüm vücut sistemlerimizi zorlar. İltihaplanma ve hormonal bozuklukların da dahil olduğu birçok fizyolojik etkiye yol açar. Bunlar ise kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon, diyabet ve bir dizi kanser dahil olmak üzere bir dizi hastalığa yakalanma olasılığınızı artırır.
Düzenli egzersiz yapın
Hepimiz egzersizin bizim için iyi olduğunu biliyoruz. Düzenli egzersiz kronik hastalıklara karşı korur, stresinizi azaltır ve ruh sağlığınızı iyileştirir. Egzersiz yapmak kilonuzu kontrol etmenize ve vücut yağ seviyenizi düşürmenize destek olsa da bunun dışında birçok önemli etkisi vardır. Egzersiz, kan şekeri (glikoz) kullanımını iyileştirmeye, kan basıncını (tansiyon) düşürmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve kan akışını ve kalp fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı oldur.
Sigara içmeyin
Daha sağlıklı olmak ve daha uzun yaşamak istiyorsanız sigara veya elektronik sigara içmeyin. Sigara içmek vücuttaki neredeyse her organı etkiler. Daha kısa ve daha düşük yaşam kalitesi ile ilişkilidir. Güvenli bir sigara içme seviyesi ise yoktur, yani az sigara içerek zararlarından korunmak mümkün değildir. Her sigara kanser, kalp hastalığı ve diyabet riskini artırır.
Yıllardır sigara içiyor olsanız bile, herhangi bir yaşta sigarayı bırakarak, sağlığınız için neredeyse anında bazı faydalar meydana getirebilir ve sigaranın zararlı etkilerinin çoğunu tersine çevirebilirsiniz.
Sosyalleşmeyi önemseyin
Daha sağlıklı ve uzun yaşama konusunda ilk akla gelen, vücudumuz ve fiziksel tercihlerdir. Ancak son on yılda, ruhsal ve psikolojik sağlığın önemi anlaşıldı. Yalnız ve sosyal olarak izole olan insanların erken ölme riski çok daha yüksek. Bu kişilerin kalp hastalığı, felç, bunama ile anksiyete ve depresyondan mustarip olma olasılıkları da daha yüksektir.
Mekanizmaları henüz tam olarak bilinmese de bunun hem davranışsal hem de biyolojik faktörlere bağlı olması muhtemel. Sosyal olarak daha bağlantılı olan insanların sağlıklı davranışlarda bulunma olasılığı daha yüksek olsa da, yalnızlığın vücut üzerinde daha doğrudan bir fizyolojik etkisi olduğu da görülüyor.
Dolayısıyla, daha sağlıklı olmak ve daha uzun yaşamak istiyorsanız, aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantılarınızı sürdürün.
Bu makalenin orijinali, Creative Commons lisansı altında The Conversation’da yayınlandı. Orijinal makaleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
www.gidahatti.com/haber/18748209/uzmanlara-gore-uzun-yasamin-sirri-bu-5-maddede