Uzmandan uyarı: “Kış kuraklığı kapıda, üretim periyodumuz kayacak”

Son 3 aydır pek çok yerde yeterli yağış alınamadığını belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Kuraklık hemen hemen Türkiye’nin tamamını kapsamış durumda. Kış kuraklığı riskimiz var. Böyle devam ederse üretim periyodumuz kayacak” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan kuraklık haritasında birçok şehir kırmızı alarm veriyor. Kış aylarında kar ve yağmur yağışının olmaması kuraklığı daha da tetikliyor.

3 aydır ülke genelinin çok fazla bir yağış alamadığını belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, kış kuraklığı tehlikesine dikkat çekti. Demir, şunları kaydetti:

“Ciddi anlamda bir kuraklık riskiyle karşı karşıyayız”

“Küresel iklim değişikliği, dünyayı ve ülkemizi etkiliyor. Bunu bu sene çok daha etkili ve yaşayarak görmekteyiz. Son 3 aydır pek çok yerde yeterli yağış alamadık. Maalesef ciddi anlamda bir kuraklık riskiyle karşı karşıyayız. Çünkü son 2-3 aydır, Ekim, Kasım, Aralık ayındaki, en büyük örneği olarak şu an Ocak ayında sanki hala sonbaharın en güzel aylarını yaşıyoruz gibi bir durum var.

Bunun bir kış kuraklığına dönebilmesi bizi endişelendiriyor. Bu sürecin böyle devam etmesi, hem tarımsal üretim hem kaynaklarımız açısından da bizleri endişelendiriyor. Elbette eğer bir mevsim kayması olursa, önümüzdeki Şubat, Mart aylarında yeterli kar yağışı alırsak belki biraz olsun rahatlama yaşayabiliriz. Ama bu bizim özellikle su kaynaklarımızda, yer altı suyu kaynaklarımız noktasındaki endişelerimizi çok fazla gidermeyecek gibi gözüküyor. Bu da tarımsal anlamda çok büyük bir risk yaşayabileceğimiz anlamına geliyor. Hala tarımsal üretim açısından risk taşıyan alanlarımız vardır. Görüyoruz ki Türkiye’nin birçok yerindeki barajlarda doluluk oranı risk seviyesinin altına düşmeye başladı. Bu aylarda dolmasını beklediğimiz barajlar maalesef risk seviyesinin altındadır. Kış yağışlarını, önümüzdeki ilkbahar yağışlarını alırsak nispeten bir doluluk yaşayabiliriz ama bu bizim elimizdeki kaynakları doğru kullanmamızın önüne geçmiyor.”

“Böyle devam ederse tarlaların ekimi, dikimi kayacak”

Kuraklığın tarım anlamında ciddi risk oluşturduğuna dikkat çeken Demir, “Biz vatandaşlar olarak öncelikle elimizdeki kaynakları çok doğru kullanmalıyız. Suyumuzu doğru kullanmalıyız. Çünkü önümüzdeki birkaç ay ciddi anlamda risk taşıyor. Böyle devam ederse tarlaların ekimi, dikimi kayacak. Üretim periyodumuz kayacak. Özellikle tarımsal üretim açısından, su kaynakları ve su tüketimi açısından risk taşıyor. O nedenle bizim bu günden hem ilgili kurumların, tarım bakanlığımızın, devleti ilgili kurumlarının su konusunda duyarlılığı, tarımsal üretim konusunda duyarlılığı, vatandaşa anlatması ve bu noktada da gerekli çalışmaları yapması lazım” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: www.gidahatti.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...