Fatma Keber
Urfa’da 30 yılı aşkın süredir yapılan sulama nedeniyle Harran Ovası’nda organik madde kaybı yaşandı. Uzmanlara göre, bu kayıp yenileyici tarım uygulamaları ile ikame edilebilir.
Harran Ovası’nda giderek azalan organik madde seviyeleri, Urfa’da rejeneratif (yenileyici) tarım uygulamalarının önemini artırıyor.
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası eski Şube Başkanı Abdullah Melik ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ile yenileyici tarım uygulamalarını konuştuk.
‘ORGANİK MADDE KAYBI CİDDİ SORUN HALİNE GELDİ’
Urfa, Türkiye’nin en büyük tarım alanlarına sahip illerinden biri. Toplam 225 bin hektarlık alanıyla Harran Ovası büyük bir tarımsal potansiyele sahip. Ancak son yıllarda hızlı betonlaşma ve tarım arazilerinin yanlış kullanılması nedeniyle tarımsal üretimin düşmesi de söz konusu.
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası eski Şube Başkanı Abdullah Melik, bölgedeki toprak sağlığının iyileştirilmesi için yenileyici tarımın zorunluluk haline geldiğini belirtti. Harran Ovası’nda 30 yılı aşkın süredir yapılan sulama nedeniyle organik madde kaybının ciddi bir sorun haline geldiğini vurgulayan Melik, bu durumu tersine çevirecek yöntemlerin önemine dikkat çekti.