TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, buğday üretim miktarının artış göstermesi ve un ihracatında yeni pazarların oluşmasıyla atıl durumda bulunan 15 milyon tonluk kapasitenin harekete geçeceğini söyledi. Türkiye, yıllık 30 milyon ton un üretim kapasitesinin yüzde 50’sini kullanıyor.
Toplam 30 milyon tonluk üretim kapasitesiyle dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye un sanayi, ancak kapasitenin sadece yüzde 50’sini kullanıyor. Sektör, yeni dönemde buğday üretim miktarının artış göstermesi ve ihracatta yeni pazarların oluşmasıyla atıl kapasiteyi doldurmayı hedefliyor.
2023’ü 3 milyon 600 bin tonun üzerinde ihracatla kapatan sektör, global un ihracatın da yüzde 30’unu tek başına yaptı. Türkiye un sektörünün 9 yıldır dünya un ihracatı liderliğini sürdürdüğünü belirten Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, “Ülkemizde son 10 yılda buğday ekim alanlarında daralmalar yaşanmıştı.
Ancak son yıllarda üretim alanlarında verimin artması ile buğdayın stratejik ürün olarak belirlenmesi ve desteklerin artırılmasıyla üretim ciddi bir ivme kazandırıldı. 2021 sezonunda yaşanan kuraklık sebebiyle 17 milyon tona düşen buğday üretim miktarımız, son 2 yıldır verilen desteklemeler ve geçen sezon yaşanan yağışlar ile son 6 yılın en yüksek üretim rakamı olan 22 milyon tona ulaştı” dedi.
Şu ana kadar yağışlarda sorun yok
Üretimde özellikle mısır ve arpadan buğdaya daha fazla yöneliş olduğunu dile getiren Tezcan, “2023 yılının Mart ayına kadar son 60 yılın en kurak dönemini geçirdik. Ancak nisan ayında gelen yağışlarla rekolte beklentilerimiz arttı ve 22 milyon ton rakamına ulaştık.