İklim risk haritasına göre kentlerin üçte birinden fazlası sıcak hava dalgası, kuraklık, orman yangını ve sel riskiyle karşı karşıya…
ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Doktora Programı kapsamında Dr. Gülsün Bütün’ün yaptığı çalışmaya göre, 81 kentin yüzde 36’sı sıcak hava, kuraklık, yangınlar ve seller konusunda ‘yüksek’ veya ‘çok yüksek’ iklim riski altında. En yüksek riskli kentler kuzeyde Amasya ve Tokat, güneyde Mersin ve Kahramanmaraş, İç Anadolu’da Kayseri ve doğuda Muş ile Ağrı.
Sıcak hava dalgaları
Türkiye’deki kentlerin yüzde 28’i sıcak hava dalgalarına karşı yüksek veya çok yüksek zarar görebilirlik seviyesine sahip. İstanbul, Ankara, Kayseri ve Gaziantep çok yüksek sıcak hava dalgası riskine sahip dört kent olarak öne çıkıyor. Bu dört kent, 21 milyonu aşan nüfusunun yanı sıra iklim değişikliğine karşı hassas çocuk ve yaşlı nüfusun, düşük gelir gruplarının ve geçici koruma statüsü altındakilerin de yoğunlaştığı alanlar. Sıcak hava dalgası yaşanma tehlikesinin en yüksek olduğu kent Mersin. Bununla birlikte Şırnak ve Şanlıurfa en zarar görebilir kentler, İstanbul ise sıcak hava dalgalarına maruziyetin en yüksek olduğu kent.
Kuraklık tehlikesi
Çalışmada bir diğer iklim riski olan kuraklık incelendiğinde ise 81 kentin 30’unun yüksek veya çok yüksek risk altında olduğu sonucuna ulaşılıyor. Bu kentlerin çoğu ülkenin kuzey ve güneybatısında ve İç Anadolu’da. Kuraklık tehlikesinin en yüksek olduğu kentler Mersin ve Muğla, maruziyetin en yüksek olduğu kent Konya, zarar görebilirliği en yüksek kentler ise Batman ve Şırnak. Bu 30 kent, ‘tehdit altındaki’ türlerin yüzde 46’sına da ev sahipliği yapıyor.