Kavruldukça tohumun kabuğu gevrekleşiyor, tohumdan kolaylıkla ayrılıyor ve tohumun rengi kremden açık karamele dönüşüyor; kavurma işlemi sadece tohumların rengini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda lezzetini de artırıyor.
‘Osmaniye yer fıstığı’, Avrupa Birliği (AB) tarafından kısa süre önce ‘Korumalı Menşe Adı’ (PDO) statüsü verilen özel bir yer fıstığı türünü ifade ediyor. Bu fıstık, AB’den bu önemli takdiri alan Türkiye’nin ilk fıstığı ve Osmaniye ilinin ise ilk ürünü ünvanlarını taşıyor.
AB’nin bu fıstığı PDO (Korumalı Menşe Adı) olarak tanıması; fıstığın yetiştirilmesiyle ilgili geleneksel bilgi birikimi de dahil olmak üzere, üretimin yapıldığı coğrafi alanla bağlantılı ve belirli özelliklere sahip ürün için ‘Osmaniye Yer Fıstığı’ adının korunmasına yardımcı oluyor.
Tohumun iç kabuğunun rengi pembemsi-açık kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişiklik gösteriyor
Kavurma işlemi lezzetini artırıyor
Bu yer fıstığının kabuğunda derin buruşukluklar ve kısmen çizgili lifler bulunuyor. Kabuklu çiğ yer fıstığında dış kabuğun rengi kremden açık kahverengiye kadar çeşitlilik gösteriyor. İç kabuğu pembemsi-açık kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişen doğal bir renge sahip ve kavurma işlemi sırasında bu renk açıktan koyu kahverengiye dönüşüyor.
Kavruldukça tohumun kabuğu gevrekleşiyor, tohumdan kolaylıkla ayrılıyor ve tohumun rengi kremden açık karamele dönüşüyor. Kavurma işlemi sadece tohumların rengini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda lezzetini de artırıyor.