Dünyada tekrar değer kazanan ve bu nedenle ekim alanı bu yıl yüzde 30 artan pamukta hasat sezonunun sonuna gelindi.
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, hasadında sona gelinen pamuk üretimi ile ilgili bilgi paylaştı.
Yaklaşık 2 milyon 600 bin ton kütlü pamuk üretiminin gerçekleştiği Türkiye’de, iplik sanayisinin kullanımı için 1 milyon ton civarında lif pamuk üretilmesi bekleniyor.
Balçık, üreticinin geçen yıl fiyat artışından duyduğu memnuniyetle yeniden pamuk üretimine yöneldiğini, bunun da ekim alanlarının artmasını sağladığını söyledi.
Ege Bölgesi’nde ekili alan 90 bin hektardan 120 bin hektara çıktı
Balçık, özellikle Ege Bölgesi’nde ekili alanın 90 bin hektardan 120 bin hektara çıkmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, bu üretimin genetik değişikliğe uğramamış tohumlarla yapılmasının önemine işaret etti.
“Pamuk üretiminde GDO kullanılmadı”
Dünyada çeşitli tarım ürünlerinde, ürünü hastalıklara, zararlılara karşı korumak, verimi artırmak amacıyla genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığına dikkati çeken Balçık, Türkiye’nin bu organizmaları kullanmayan ve iyi tarım uygulamalarına önem veren ender ülkelerden olduğunu dile getirdi.
Dünya pamuğa yöneldi
Balçık, dünyada sürdürülebilir pamuğa yöneliş olduğunu, dünyaca ünlü markaların ve perakende zincirlerinin de bunu tetiklemesiyle Türkiye’de de üreticilerin iyi tarım uygulamalarına yöneldiğini ifade etti.