Türk Mutfağı Haftası Başlıyor

0
517

Kadim ve Sürdürülebilir Türk Mutfağı, Bir Kez Daha Dünya Sahnesinde!
Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikaye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşıyor. Zengin gastronomi kültürünü Türk Mutfağı Haftası kapsamında, ikinci kez Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilcilikleri ve yurt içinde tanıtacak olan Türkiye, bu önemli haftanın etkinlikleri sayesinde geniş kitleleri, kadim Türk Mutfağı’nın eşsiz reçeteleriyle tanıştırıyor. Binyıllardan beri sıfır atık felsefesiyle tencerelerin kaynadığı; bir çok özelliğiyle sürdürülebilir olan Türk Mutfağı’nın lezzetleri herkesi büyülüyor.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında yurt içinde ve yurt dışında Türk Mutfağı’nın eşsiz örnekleri sunulurken; bu yılın özel menüsü Hatay mutfağının yerel yemeklerinden oluşuyor.

Türkiye’nin özgün mutfaklarıyla ön plana çıkan şehirleri arasında yer alan Hatay, gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alıyor. Yüzyıllara dayanan kültürel birikim ve şehrin ağırladığı sayısız medeniyetin eşsiz senteziyle ortaya çıkan Hatay mutfağı, kendine özgü kahvaltısı ve 650’den fazla yemeği ile dikkat çekiyor. Kentin kültürel zenginliğinin yansıdığı Hatay mutfağı, taze sebzelerin, kaliteli zeytinyağının, baklagillerin ve tahılların ağırlıkla kullanıldığı eşsiz bir Akdeniz mutfağı. Bu yılki yurt dışı etkinliklerinde yer verilecek Hatay menüsünde ise biberli ekmek, zeytin salatası, humus, kısır, tepsi kebabı ve künefe yer alıyor.

Türk Mutfağı Haftası boyunca 81 ilde düzenlenecek etkinliklerde yerel malzemeler ve geleneksel pişirme teknikleriyle hazırlanacak, kadim ve sürdürülebilir Türk Mutfağı’nı yansıtan tüm menüler, Türk kahvesi, Türk çayı ve lokum ikramıyla da Türk mutfağının tüm yönleriyle deneyimlenmesini sağlayacak.

Binyılları Aşan, Zengin Mutfak

Binyılları aşan tarihi süreç içerisinde, farklı kültürlerin etkileşiminden beslenen Türk Mutfağı, Türkiye’nin bereketli coğrafyasında zengin bir iklim, flora ve fauna çeşitliliğinden faydalanarak köklü bir geleneği günümüze taşıyor. Selçuklu ve Osmanlı gibi sayısız medeniyetin hayat verdiği Türk lezzet mirası, geleneksel tarifleri, sağlıklı ve atıksız sofraları ve zamansız kimliğiyle dünyanın en zengin mutfakları arasında yer alıyor. Ülkenin hemen her bölgesinde yerel ürünlerle hazırlanan özgün tatlardan oluşan Türk Mutfağı, zengin biyoçeşitliliği, kaliteli-doğal malzemeleri ve farklı saklama-pişirme teknikleriyle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi destekliyor. Ayrıca verimli topraklarda kaliteli tohumlar yetiştirilerek tarladan sofraya taşınan çok çeşitli sebze ve meyvelerle hazırlanan Türk yemekleri, vejetaryen ve vegan beslenme modeli için de pek çok seçenek sunuyor. Bu özellikleriyle Türk mutfağı, farklı yeme içme trendlerine cevap verebilecek donanımı ve potansiyeliyle dikkat çekiyor.

Ürünlerin tamamını kullanan reçeteleriyle doğası gereği atıksız da olan Türk Mutfağı, sürdürülebilir yapısıyla da ön plana çıkıyor. Hiçbir malzeme israf edilmeden, boşa harcanmadan hazırlanan yemekler ve atık malzemelerin dönüştürüldüğü sirke, turşu gibi şifa kaynağı lezzetlerle donatılan sofralar, Türk mutfağının biyoçeşitliliği koruyan ve ekolojik açıdan sürdürülebilir olan lezzet geleneğini de gözler önüne seriyor. Türk mutfağı aynı zamanda birlik ve beraberlik duyguları etrafında şekillenen yeme-içme ritüelleriyle kültürel açıdan da sürdürülebilir olmasıyla göze çarpıyor. Tüm ailenin bir araya geldiği, yabancıların Tanrı misafiri kabul edildiği sofralar, her yaştan, koşuldan ve sosyal sınıftan insanı bir araya getiriyor ve toplumsal kaynaşma unsuru olarak da önemli bir rol oynuyor. Geleneksel sofralar, Türk insanının cömertliğinin, paylaşmayı ve dayanışmayı sevmesinin ve binlerce yıllık yaşam kültürünün de günlük hayattaki tezahürü konumunda. Türkiye’nin somut olmayan toplumsal mirasının da önemli bir bileşeni olan Türk Mutfağı, bu açıdan da kültürel mirasın yeni nesillere aktarılmasını ve sürdürülebilirliğini garantiliyor.

Program ve detaylar için;

21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası aşağıdaki etkinliklerle hafta boyunca devam edecektir.

23 Mayıs 2023 Salı

  • Türk Mutfağı Menu Sunumu

Şef Denizhan DAĞDELEN ve IEU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri ile

(Bu sunum tüm akademik idari personele açık olacaktır)

Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsü Cam Uygulama Restoranı

Saat:12.15-13.30

 Konferans: “Türk Mutfağının Sürdürülebilirliği”

  • Konuşmacı: Osman SERİM Yiyecek/İçecek Danışmanı – Yaşar Üniversitesi

İkram

Yer: Yaşar Üniversitesi Uygulama Mutfağı Bornova

Saat:15.00

24 Mayıs 2023 Çarşamba

Türk Mutfağı Menu Sunumu

  • Şef Denizhan DAĞDELEN ve IEU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri ile

(Bu sunum tüm akademik ve idari personele açık olacaktır)

Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsü Cam Uygulama Restoranı

Saat:12.15-13.30

İlham Veren Sohbetler: “Gurme, Şef Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN ile İzmir Mutfağı”

  • Moderatör: Öğr. Gör. Görkem GİRGİN

Konuşmacı: Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN-Gurme Şef

Yer : Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Konferans Salonu

Saat:15.00

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz