Güzem Yılmaz Ertem
Ekonomi yönetiminin değişmesiyle birlikte resmi enflasyonun beklenenden yüksek seviyelerde açıklanması dikkat çekici. Yüksek enflasyon, frenlenen döviz kurlarıyla birleşince TL reel olarak değer kazanıyor.
Enflasyon ağustos ayında aylık yüzde 9, yıllık yüzde 59 açıklanarak bu yılın zirvesine yükseldi. İstanbul perakende fiyatları olarak bilinen İTO enflasyonu aylık yüzde 8.8 ve ENAG enflasyonu aylık yüzde 8.5 açıklanarak TÜİK verilerinin gerisinde kaldı. Dolayısıyla uzun süredir tartışma konusu olan “TÜİK gerçek enflasyonu yansıtmıyor” eleştirileri için makas kapanmaya başladı.
Enflasyonda yükseliş devam edecek mi?
Ekonomistler yılın geri kalanında enflasyondaki yükselişin devam edeceğini öngörürken; en büyük riskin kur geçişkenliği, vergi düzenlemeleri ve artan enerji maliyetleri olduğunu savunuyor. Öte yandan bardağın dolu tarafında; yapılan sürpriz faiz artışları ile yeniden kontrol altına alınmaya çalışılan kur var. Son dönemde reel olarak da değer kazanmaya başlayan TL “Tekrar adil seviyelerine yükseliyor mu” sorusunu akıllara getiriyor.
Reel kur yükseliyor
Yılın zirve seviyesine çıkan enflasyonun ardından reel efektif döviz kurunda da yükseliş görüldü. TCMB’nin açıkladığı verilere göre TL’nin reel değeri açısından önemli bir gösterge olan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ağustosta 52.50 seviyesine geldi. Temmuzda bu değer 48.70 düzeyindeydi. Aralık 2021’de ise reel efektif döviz kuru 47.61 ile rekor düşük seviyeyi kaydetmişti. ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi ise 81.50’den 85.69’a yükseldi.