Ekinlerini hasat eden çiftçiler, randevu sistemi nedeniyle TMO’ya satış yapamıyor. Çiftçiler, tüccarların kendilerinden daha düşüğe alım yaptığını daha sonra TMO’ya sattığını ileri sürüyor.
TMO’nun randevu sistemindeki yoğunluk nedeniyle çiftçiler, ürünlerini TMO’ya (Toprak Mahsulleri Ofisi) satamıyor. Borcu olan çiftçiler, ürünlerini TMO’dan daha düşük fiyat veren tüccara satmak zorunda kalıyor.
Çiftçiler, ürünü ucuza alan tüccarların bir süre sonra TMO’ya satış yaptığını ileri sürüyor. Ürünlerinin ziyan olduğunu belirten çiftçiler, TMO’nun bir an önce alım yapmasını istiyor.
‘YÜZÜMÜZE BAKAN YOK’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran tarihinde TMO’nun alım fiyatlarını şu sözlerle açıkladı: “TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 750 lira, arpada 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bakanlığımız tarafından sisteme kayıtlı çiftçilerimize buğdayda ton başına bin lira, arpa için ton başına 500 lira destek olarak verilecektir.” Bu açıklamanın ardından buğday ve arpa hasadını yapan çiftçiler, TMO’ya ürünlerini vermek için online sistemden randevu almak istedi. Sistemden randevu alamayan çiftçiler ise duruma tepki gösterdi.
Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde TMO’nun önünde toplanan bir grup çiftçi, hem iktidara hem de TMO’ya tepki gösterdi. TMO’nun mahsullerini almadığını tüccarın da yarı yarıya fiyat verdiğini söyleyen bir çiftçi, şunları söyledi: “Mahsulümüz tarlada kaldı. Müşteri yok, kimse almıyor. Devlet bize 7 bin 500 lira vermiş, bizi arayan soran yok. Tüccar ise 4 bin-4 bin 500 lira veriyor. Bu ofis daha önce senede 60 bin ton malımızı alıyordu, şu anda yüzümüze bakan yok. İşine gelirse ver, işine gelmezse evine git. Ben yetkililere sesleniyorum, hiç kimse bizim malımızı almıyor ve yüzümüze bakmıyor. Tüccar 4 bin 500 lira fiyat veriyor. Sizlerden ricam, birisi bunun önlemini alsın.”