ABD, Kanada ve İsviçre’de bugüne kadar 860 bin metrekare tıbbi kenevir serası kuran Enerama, tıbbi kenevir üretimindeki uzmanlığını Türkiye’ye taşıyor. Enerama Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Cem Güvendiren, tıbbi kenevirin hem yerel ekonomiyi için hem de uluslararası pazarlarda rekabet gücü için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi.
Türkiye’de tıbbi kenevir üretimi, 2024’te Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı mevzuatla yeni bir döneme girdi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından düzenlenen başvuru sürecinde ise 16 üreticiye tıbbi kenevir üretim lisansı verildi. Türkiye’de tıbbi kenevir üretiminde yeterli seviyeye ulaşmadığını söyleyen Enerama Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Cem Güvendiren, “Tıbbi kenevir hem yerel ekonomiyi hem uluslararası pazarlarda ülkelerin rekabet gücünü artıran aynı zamanda tekstilden kağıda, ilaçtan sanayiye kadar geniş kullanım alanına sahip bir ürün. Fakat tıbbi keneviri, bu kadar değerli bir ürün olmasına rağmen, üretim hala istenilen düzeyde değil” dedi.
Türkiye’de ürettikleri iklimlendirme sistemleriyle sera ve iç mekan üretim ile kurutma tesislerine yönelik çözümler sunduklarını dile getiren Güvendiren, özellikle ABD, Kanada ve İsviçre’de 860 bin metrekare tıbbi kenevir sera kurulumu konusunda uzmanlaştıklarını da bildirdi. Yeni dönemde tıbbi kenevir uzmanlıklarını Türkiye’ye taşımak istediklerini ifade eden Güvendiren, tıbbi kenevir üretiminde anahtar teslim tesis çözümleri sunduklarını, enerjide yüzde 30 ile 50 arasında tasarruf, pestisit kullanılmadığını ve verimde de yüzde 100 artış sağladıklarını iletti.
“Sektörde ileri teknolojiye sahibiz”
Türkiye’de kenevir üretiminin geçmişte önemli bir alan kapladığına, ancak işleme tesislerinin kapanmasıyla üretimin gerilediğine dikkat çeken Güvendiren, en büyük hedeflerinin üreticilere ileri teknolojik örtü altı tarımın önemini, sundukları verimlilik ve kalite farkını anlatmak olduğunu bildirdi. Bugüne kadar yurt dışında tıbbi kenevir için sera ve iç mekan üretim ile kurutma tesisi kurduklarını açıklayan Güvendiren, “2024’te ağırlığımızı iç pazara verdik ve bu teknolojinin ülkemizde de kullanılması gerektiğine karar verdik.
Meyve, sebze, aromatik bitkiler ve tıbbi bitkilerin yetiştirilmesine yönelik kurulumları yaptık. Sektörde ileri teknolojiye ve tecrübeye sahibiz. Yalnızca kenevir değil; tüm odunsu olmayan bitkilerin de doğa koşullarından etkilenmeden, temiz, lezzetli, organik ve hızlı büyütülmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca düşük ısılarda hassas kurutma teknikleriyle tarım ürünlerinin kalitesini koruyarak işlenmesini destekliyoruz. ABD’de en büyük 10 üreticinin sera kurulumlarını yaptık” dedi.