Soldan sağa: Burçak Kazdal, Maksut Aşkar, Aret Sahakyan, Fatih Tutak.
Yılın en iyi şeflerinin belirlendiği, dünyanın en prestijli gastronomi ödüllerinden The Best Chef’in (TBC) 8’incisi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlendi.
Türkiye’den dört şef ödül aldı.
TBC, yemek severlerin oluşturduğu bir dünya topluluğu. Gastronomi dünyası genellikle restorana odaklanırken TBC insanı ilk sıraya koymayı amaçlıyor.
Bundan dolayı da organizasyon şefi tüm yönleriyle öne çıkarmaya çalışıyor. TBC bir şefte yaratıcılık, tutku ve sürdürülebilirlik arıyor.
Bu yıl ilk kez Avrupa ve Amerika kıtası dışında Dubai’de 4-6 Kasım arasında düzenlenen organizasyon, dünya genelindeki en iyi şefleri seçiyor.
Türkiye’den ödül alan şefler şöyle:
Burçak Kazdal – Apartıman Yeniköy
İstanbul’da sürdürülebilirlik ve yerel ürünlere odaklanmasıyla bilinen ‘Apartıman Yeniköy’ün şefi ve kurucu ortağı Burçak Kazdal The Best Chef’te bir bıçak aldı.
Kazdal, erken yaşlardan itibaren yemekle güçlü bağını San Franscisco’daki eğitiminde küresel mutfakları keşfederek geliştirdi.
Kariyerine kasapta çıraklıkla başlayan Kazdal, ardından et lokantası ve balıkçılarda çalıştı.
Bir fırıncının yanında hamur yapma sanatını öğrenen şef, Türkiye’deki ünlü restoran Changa’da kendini geliştirdikten sonra New York’a giderek burda çeşitli restoranlarda farklı deneyimler kazandı.
Son olarak Britanya’nın Oxfordshire kentinde av etine odaklanan bir Michelin restoranı Kingham Plough’da çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra bir yıl kardeşinin çiftliğini yöneten Kazdal, burada sürdürülebilir tarım konusundaki anlayışını geliştirdi.
Apartıman Yeniköy’de Kazdal, ailesinin Mahyadağı çiftliği dahil yerel çiftliklerle çalışarak menülerinde sezonluk ürünleri müşterilerine sunuyor.
Kazdal’ın yemek yapma yaklaşımı doğaya saygı temeline dayanıyor. Bu da onu Türkiye’de sürdürülebilir yemekte öncü bir figür haline getiriyor.
Maksut Aşkar – Neolokal
Törende iki bıçak alan Maksut Aşkar lise ile üniversitede turizm ve otelcilik eğitimi aldı. Aşkar hem öğrenciliğinde hem de sonra yemek ve içecek sektöründe çalıştı. Şeflik serüveni 2007’de başladı.
Mesleğinde mutfakta ve ilk üç restoranında olgunlaştıktan sonra son restoranını SALT Galata Müzesi’nde açtı ve Anadolu mutfağını modern sahneye taşıdı.
Daha önce de kullandığı slogan ‘Neolokal’ restoranının da adı oldu.
Aşkar’ın ve restoranı Neolokal’in kazandığı başlıca ödüller şöyle:
- 2014: Time Out Dergisi – Yılın En İyi Şefi
- 2015: Omnivore Paris: Le Proche Ödülü
- 2018: Neolokal, Discovery Series’e seçildi
- 2019: Neolokal, The World’s 50 Best Restaurants’ta 110 numara seçildi
- 2022: Neolokal, Michelin Yıldızı ve Michelin Yeşil Yıldızı ödülü aldı
- 2023: The Best Chef Awards: En İyi 88’inci Şef
- 2024: Neolokal, Michelin Yıldızı ve Michelin Yeşil Yıldızı ödülü aldı
Aret Sahakyan – Maça Kızı
Michelin listesinin aktardığına göre Bodrum denince on yıllardır akla ilk gelen mekan mutfağını Aret Sahakyan’ın idare ettiği ‘Maçakızı’.
TBC ödüllerinde bir bıçak alan Sahakyan, yemek ve aşçılığın hem tutku hem de meslek olduğu çok kültürlü bir ailede İstanbul’da doğdu.
Amerika’da Washington D.C’nin en önemli şeflerinden Roberto Donna ve Yannick Cam’le birlikte çalışarak tecrübelenen Sahakyan, ‘i Ricci’ restoranda Francesco Ricchi ve Watergate’de Jean Louis Palladian’la çalıştı.
2000’de Maçakızı’na Executive Chef olarak katılan Aret, o günden beri restoranda gastronomi deneyimi yaratmaya devam ediyor.
2024’te Michelin Yıldızı alan Maçakızı’nda ege usulü mantıdan salatalara uzanan büfenin yanı sıra, yine Şef Sahakyan’ın hazırladığı lezzetler tatmak da mümkün.
Bölgenin çok iyi malzeme sunduğunu, bu malzemeyle genellikle basit ama lezzetli tabaklar yaratıldığını belirten Sahakyan’ın amacı yerli malzemeyi uluslararası teknikler ve standartlarla buluşturmak.
Fatih Tutak – TURK
Bu geceki ödüllerde bir bıçak alan Fatih Tutak 1985 doğumlu ve hem Türkiye hem yurtdışında tanınan bir şef.
İstanbul’da doğup büyüyen Tutak, çıraklığını yaptığı Paul Pairet ile yenilikçi mutfak kültürünü keşfettikten sonra, Pekin, Tokyo, Singapur, Kopenhag, Hong Kong ve Bangkok’taki global mutfakların derinliklerine indi.