13-16 Şubat 2025 tarihlerinde Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi, “Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım” temasıyla ulusal ve uluslararası düzeyde un, makarna ve yem sanayicileri, tüccarlar, tedarikçiler, değirmen makinecileri, fırıncılık mamulleri üreticileri, kamu kurum ve kuruluşları ile birçok sektör paydaşını bir araya getirdi.
Kongre kapsamında 14 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen “Tahıl Piyasalarının Dünü, Bugünü ve Yarını” oturumunda, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, Türkiye’de altı yılda ürün ihtisas borsacılığının geldiği noktayı, tahıl piyasalarındaki gelişmeleri ve faaliyete geçirilmesi çalışmaları devam eden vadeli işlem piyasası ve teverruk piyasası ile tarımsal ticaretin geleceğine yönelik planlarını katılımcılarla paylaştı.
Dijitalleşen Tarımsal Ticaret
Altı yıldır faaliyette bulunan TÜRİB, lisanslı depo işletmelerinde saklanan ürünleri temsilen çıkarılan Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) ile tarımsal ticaretin dijitalleşmesine öncülük ediyor. TÜRİB, ELÜS Piyasasını daha etkin ve yaygın hale getirmek amacıyla, 225 lisanslı depo, 308 farklı lokasyonda 12,2 milyon ton saklama kapasitesiyle Türkiye’nin hububat ticaretinin %30’undan fazlasını temsil ediyor. 26 Temmuz 2019’dan bu yana ELÜS Piyasasında toplamda 255 milyar TL hacimle 48 milyon tonluk işlem gerçekleştirildi. Bu süreç, gıda arz güvenliğini ve tarımsal ticaretin modernleşmesini desteklerken, çiftçilere ve tarımsal üreticilere maliyet avantajı, depolama güvenliği ve piyasa istikrarı sağlamaktadır.