Tarımdaki potansiyel genç çiftçiler ile zirve yapacak

Tarım üretiminde köklü üretim geleneği olan Türkiye, aynı zamanda modern üretim tekniklerini de uygulamaya alan bir üretici ülke görüntüsü çiziyor. Net ihracatçı ülke konumunda olan Türkiye, tarımsal üretiminin devamlılığını sağlama ve yüksek potansiyelini değerlendirme noktasında genç çiftçi nüfusunun artmasına ihtiyaç duyuyor.

Tarımsal üretimin sürdürülebil­mesini tehdit eden güçlükler çiftçilerin üretimde kalması­nın önemini bir kere daha hatırlatıyor. Dünya nüfusundaki artış, gıda güven­liğini sağlama ihtiyacını gündeme ge­tiriyor.

Diğer yandan su kaynaklarının kirlenmesi ya da yok olması, şehir mer­kezlerinin genişleyerek tarımsal alan­ların üzerinde baskı oluşturması tarım sektörünün ihtiyaçları karşılaması­nı zorlaştırıyor. Bununla birlikte doğa olaylarından doğrudan etkilenen tarım sektörünü iklim krizi ile değişen hava koşulları ve bununla gelişen doğal afet­ler de olumsuz etkiliyor. Tabii bütün bunların merkezinde yer alan çiftçileri de unutmamak elzem.

Uluslararası Tarım Üreticileri Fede­rasyonu’nun (IFAP) kuruluşu 14 Ma­yıs 1946’da gerçekleşti ve buna atfen 14 Mayıs günü, 1984 yılından bu yana Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanı­yor. Uluslararası alanda tarımsal üre­ticilerin sorunlarını yansıtan kuruluş, böylece yılda bir günü dahi olsa dik­katleri çiftçilere çekmeyi amaçlıyor.

Böylece IFAP, kamuoyunu bilgilendir­mekle Dünya Çiftçiler Günü aracılığıy­la çiftçilerin günümüz dünyasındaki önemini hatırlatarak, onların sorunla­rını gündeme taşıyor. Bununla birlikte TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2024 yılında tarım sektöründe 4 milyon 827 bin kişi istihdam edildi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında tarım sektörün­de istihdam edilenlerin sayısı 132 bin kişi arttı. 2024 yılında toplam 35 mil­yon 733 bin kişi istihdam edilirken ta­rım sektörünün toplam istihdamdaki oranı yüzde 14.8 oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Sebze ve Meyve Ticaretinde Yeni Düzenleme Yapılırken Cevaplamamız Gereken Sorular

1- Hale bildirim mecburiyetinin ne faydası oldu ? Üretim...

TMO’ya göre üretim geçen yıldan az olacak: Buğdayda hasat başladı üretici fiyat bekliyor

Ali Ekber YILDIRIMTARIM DÜNYASINDAN Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Nisan ayı Fenolojik...

Gastronomi de hedef : İki yılda 800 milyar TL’ye dayanacak

Gastronomi sektörü son yıllarda işletmelerin sayısının artmasının yanı sıra...

Meteoroloji gün verdi: Hava sıcaklıkları artacak! (20 Mayıs hava durumu)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava durumu tahminlerine göre bugün yurdun...