Mustafa Çakır
İktidar tarım desteklerini yine yasada öngörülen tutarın altında bıraktı. Yasaya göre gelecek yıl tarımsal destekler 615.4 milyar TL olması gerekirken, 135 milyar TL’de kaldı.
İktidar tarım desteklerini yine yasada öngörülen tutarın altında bıraktı. Yasaya göre gelecek yıl tarımsal destekler 615.4 milyar TL olması gerekirken, 135 milyar TL’de kaldı. Desteğin GSYH’ye oranı binde 2 oldu. Son 3 yıldır da bu oran değişmezken, çiftçinin borcu ise katlandı. 2023’ten bu yana yüzde 26 artan borç, desteğin neredeyse 5.5 katına ulaştı.
Tarım Yasası’nın “tarımsal desteklemelerin finansmanı” başlıklı 21. maddesinde, “Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz” hükmü yer alıyor. Orta Vadeli Programa göre 2025’te GSYH’nin 61.5 trilyon TL olması öngörülüyor. Yasanın uygulanması halinde tarımsal desteklemeler için 615.4 milyar TL ayrılması gerekiyordu. Ancak, bütçede tarımsal destek programları için 135 milyar lira ayrıldı. Çiftçiye verilecek destek yine devede kulak kalacak.
YASAYA AYKIRI
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, bütçenin bu haliyle yasaya aykırı olduğunu söyledi. Bu yıl tarıma ayrılan payda geçen yıla göre hiçbir değişiklik olmadığını belirten Bakırlıoğlu, “2025 tarım bütçesinde çiftçimizin ödeyemediği borçlarının çözümüne ve yeniden üretime katılabilmesine dair yeni hiçbir şey yok. Oysa üreticilerimizin borcu her geçen yıl katlanarak artıyor. Tarımsal destekleme ödemelerinin GSYH içindeki payı 2023’ten beri binde 2. Oysa 2003 yılında bu oran binde 6’ydı” dedi.