****Yıllardır tarımla ilgili sorunlar, çözümler yazılır ve söylenir. Ancak bir türlü çözümsüzlük havuzundan çıkılamaz.
**Seçimler bitti. Yeni bakanlar açıklandı. Sıra bakan yardımcılarında…. Daha sonra üst düzey bürokratlarda değişimleri yaşanır… Böylece Tarım Orman Bakanının ilk bir ayı biter. Bakan şu anda diğer bakanlar gibi politik, spot cümlelerle programını hazırlamaya çalışıyor. Ne açıklarsa açıklasın, şu soru sorulacaktır. Son 20 yıldır hangi parti iktidardadır? Bunları, eski bakanlar neden yapmamıştır?
****Aşağıdaki sorunları ilk üç ayda çözülmezse tarımda bir şey değişmez.
Tarımda, yıllardır yapılan rutin işler yapılıyor.
Peki, ne bekliyoruz?
****Ülkemizin ekonomisinde büyük sorunlar var. Ekonomide sorunlar çözülmeden tarım kör topal gider.
Yeni maliye bakanı, yeni merkez bankası başkanı geldi. Bu ekonomide işlerin yolunda olmadığını gösteriyor.
****Yeni bir program ve acı bir reçeteden bahsediliyor. Acı bir reçetenin bir maliyeti olacaktır. İşin en önemli tarafı burasıdır. Bu maliyet adaletli bir şekilde nasıl dağıtılacaktır? Bu acı reçeteye neden olanlar kimler? Nasıl bedel ödeyecekler? Çiftçimizin payına ne düşecek?
****Dolar yükseldi deniyor. Bu yanlış, dolar yükselmiyor, düşüyor. Sorun paramızda yani TL de.. Paramız yani TL çok daha hızlı düştüğü yani değer kaybettiği için Dolar yükselmiş görünüyor.
****Bu çözümsüzlük havuzu iyice genişledi ve derinleşti.. Öncelikle bu havuzdaki genişlemeyi ve derinleşmeyi durdurmak gerekir. Yoksa daha büyük sorunlarla karşılaşacağımız görünüyor.
****Yeni Tarım Bakanının ilk yapacağı iş bu çözümsüzlük havuzunun genişlemesini durdurmak olmalıdır.
Bu çözümsüzlük havuzunun içinde olduğunu unutmaması gereklidir. Bir gerçek var. Kendisine bırakılan kötü bir miras ortadadır.
İkinci yapacağı iş bu çözümsüzlük havuzunun kapatılmasını sağlamaktır. Yani sorunların çözülmesidir.
Bunu yaparken ekibini belirleyecektir. Adama göre mi koltuk, koltuğa göre mi adam olması gerektiğinin kararını nasıl verecektir?
****Buğday taban fiyatı açıklandı. Ama sorunlar var. Çiftçiye, bizzat TMO Genel Müdürü buğdayınızı ucuza satmayın demektedir. Çiftçi zor durumda olduğu için satıyor. Çiftçinin paraya ihtiyacı var. Biriken borçlarını ödemek zorundadır. Çiftçi ucuza satmasın da ne yapsın? Buğdayı kısa sürede alırsınız hemen ödemesini yaparsınız, sorun çözülür. Ayrıca prim için ilgili düzenleme ne zaman çıkacak?
****Ülkemizi bayramdan sonra çok sıcak günler bekliyor. Tarımda gelişmiş ülkeler iklim değişikliğini yönetmeye çalışıyorlar. Bizi iklim değişikliği yönetiyor.
****Tarımda girdilerin çoğu örneğin, gübre, zirai ilaç, mazot dövizle bağlantıdır. Bunun yemin hammaddesi soya ve mısırda ithal edilmektedir. Çiftçi alırken çok zorlanıyor. Önlemler alınmalı, hazırlıklı olunmalıdır. Bunları çiftçi yeterince kullanmazsa, verim düşüklüğü olur. Buda üretim kaybıdır.
****Uyarmaya devam edelim. Maliye Bakanlığı yatırım bütçesinin 4. Dilimine bloke koyabilir. O nedenle mevzuat açısından zorda olsa tarımda, yatırımdaki ödenekler (06,07) cariye (05) aktarılmalıdır. Böylece çiftçiye destekleme için kaynak yaratılabilinir.
**Tarımda işsizlik ve işçi ücretleri sorunu büyüyerek geliyor.
****Bugüne kadar bakanlığın bürokratları 20 yıldır değişmedi. Üstelik başarılarından dolayı çoğu üst görevlere geldiler!!! Bu çözümsüzlük havuzunun neden dolduğunu bilmeleri gerekmez mi?
****Her yazımda, tarımda sorunların çözümü, çözümsüzlük havuzunda çıkması için reçete yazıyorum. Bugünde tekrar olacak ama yine yazacağım.
*Bakanlık bu hantal yapısı ile sorunları zamanında çözmesi çok zordur.
*Bilime, kaliteli eğitime, kaliteli hizmet içi eğitime çok önem verilmesi gereklidir.
*Bilim ışığında yapısal reformlar yapılmalıdır.
*Bakanlığın konu bazında yapılanması gereklidir. (Yapılandırma ve reorganizasyon değil.)
*Zihniyet değişmelidir.
*Liyakate önem verilmelidir.
*Geleneksel yönetim şeklinden çağdaş bir yönetim şekline dönüşmelidir.