Tarım borsasının aracı kurumlu sisteme geçişinde merak edilen 13 soru ve cevap

19 Nisan 2024’ten itibaren geçerli olacak olan Tarım Borsasındaki “Aracılı Sistem” ile daha güvenli, hızlı ve etkin bir piyasa oluşacak. Tarım piyasalarındaki riskler, TÜRİB ve “Aracılı Sistem”de Anadolu ÜPAK ile azalacak. Piyasa derinlik oluşacak.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ. (TÜRİB) tarafından yürütülen elektronik ürün senedi satışı artık aracı kurum üzerinden gerçekleştirilecek.

19 Nisan 2024 tarihinde itibaren geçerli olacak “aracılı sistem”, tarım piyasalarında fiyat belirsizliğini azaltırken, şirketlerin yatırım planları için gerekli olan finansmanı tarım ürünleri yoluyla sağlayabilecek. Sistem aynı zamanda tarım piyasalarının finansman sorununa çözüm sunacak.

“Aracılı Sistem” ile daha güvenli, hızlı ve etkin bir piyasa oluşacak. Tarım Piyasalarındaki riskler, TÜRİB ve “Aracılı Sistem”de Anadolu ÜPAK ile azalacak.

İşte tüm bu gelişmelere ilişkin merak edilen soruların yanıtını Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumu A.Ş. (Anadolu ÜPAK) Genel Müdürü Ali Cem Suca verdi.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) hangi faaliyetlerde bulunuyor?

TÜRİB’in başlıca amacı ve faaliyet konusu, 5300 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde lisanslı depo işletmecilerince oluşturulan Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) ile ELÜS’lere dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yürütülmesini sağlamak üzere borsacılık faaliyetinde bulunmaktır.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası, misyon ve vizyonuna hizmet eden hedefleri çerçevesinde öncelikle spot ürün piyasasının faaliyete geçiş çalışmalarını başlatmış olup, bu çalışmalar kapsamında piyasa yapısının tasarımı, emir iletimi, takas ve saklama hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli altyapının teminini gerçekleştirmiştir. Çalışmaların tamamlanmasını takiben gerekli faaliyet izni alınarak, 26.07.2019 tarihinde ELÜS Piyasası’nın açılışı ile faaliyete geçilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Toprak dondu, üretici yandı

Çiftçilerin emeği buz tuttu. Zirai don afeti sonrası üreticiler...

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni taklit ve tağşiş listesi: Bu işletmelere dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş listesi...

Mühendisleri gönderiyoruz çobanları ithal ediyoruz

Türkiye’de itibarları ve ekonomik şartları bozulduğu için yurt dışına...

7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde Büyük Buluşma

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) Düzenlediği...