Talip Bayram: Adana yöresel lezzet noktaları

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’nin kültürel zenginliklerini dünyaya açmak amacıyla başlattığı Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ilk kenti Adana, sadece sanatıyla değil, mutfağıyla da konuşan bir şehir olduğu mesajını verdi.

Adana, kebaptan çok daha fazlası

Güneşin toprağı kavurmaya henüz başlamadığı bir nisan sabahı… Gökyüzü, portakal çiçeklerinin kokusuna eşlik eden bir sevinçle gülümsüyor. Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki ilk durağı olan Adana, bir kez daha hem tarihini hem de mutfağını ziyaretçilerine sunmak üzere kapılarını araladı. Ben de bu eşsiz davete kulak verenlerden biri olarak oradaydım. Adana’yı yakından bilen, şef ve televizyoncu Biral Serttaş ile lezzet noktalarını gezmeye çalıştım.

Adana’nın her taşında bir hikâye, her tabağında bir kültür saklı ve bu kültür, festivalle birlikte âdeta dile geliyor.

Adana, kebaptan öte bir mutfak

Festival kapsamında belirlenen restoranlar, “lezzet noktaları” başlığıyla öne çıktı. Türk mutfak sanatları uzmanı Şef Ramazan Bingöl’ün koordinasyonunda; İdil Açıkalın, Osman Demirci, Bedri Usta gibi alanında uzman isimlerle birlikte Adana’nın unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri yeniden hayat bulan tariflerle sofralara taşındı. Coğrafi işaretli ürünlerden geleneksel reçetelere kadar pek çok özgün tat, festival ruhuyla harmanlanarak yeniden gün yüzüne çıktı.

Gelenekten geleceğe: Adana Olgunlaşma Enstitüsü

Bu gastronomi yolculuğumda en keyif aldığım noktalarından ve şehrin saklı cevherlerinden biri “Adana Olgunlaşma Enstitüsü” oldu. Kurumun müdürü Seher Coşkun’un rehberliğinde, yalnızca tariflerin değil, kuşaktan kuşağa aktarılan emeklerin ve hikâyelerin de korunduğu bir mutfakla tanıştım. Elde açılmış yufkalar, bakır sahanlarda fokurdayan yöresel yemekler ve her biri âdeta birer gastronomi müzesi objesi olan sofra düzenleri… Enstitüde tattığım her lezzet, sıradan bir yemek değil; bir hatıra, bir anı, bir zaman kapsülü gibi. Karşımda bir mutfağa değil; yaşayan, nefes alan bir kültüre şahit oldum.

Müze Kebap Restaurant

Yeşiloba Mahallesi, 46253 Sokak, No.21 01100 Seyhan / Adana

Hasan Alagaş’ın uzun yıllar sonucu oluşan deneyimiyle yeni açtığı Müze Kebap Restaurant’ını birkaç ay önceki ziyaretimde kebap ve et çeşitlerini çok beğenmiştim. Adana Kültür Yolu Festivali için de “Adana et tava”, bence mükemmel bir lezzet içeriyor. Yanında sunulan ezme salatası, domatesin tazeliğiyle biberin kıvraklığını bir araya getiriyor.

Ustası Kubat Alagaş da yaşanan yoğunluktan memnun. Alagaş, “Geçen yıla göre yüzde 10’un üzerinde artış var. Menüye eski usul et tava ve ezme salata gibi geleneksel tatlarımızı da dâhil ettik.” diyerek bu tür etkinliklerin şehrin gastronomi kimliğine katkı sunduğunu ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...

Didem Eryar ÜNLÜ, İklim Kayıp ve Zarar Fonu’ndan 250 milyon dolarlık ilk destek

Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu...

Erdoğan’nın Don ile ilgili açıklamaları Gazi Kutlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada,...

Don sonrası TZOB’dan 3 talep

Türkiye genelinde etkili olan zirai donla ilgili TZOB Yönetim Kurulu...