Tahıl üretiminde yüzde 27, mısır üretiminde yüzde 36! Çiftçi en büyük sorunu gübrede yaşıyor!

Türkiye’de yüksek gübre ve mazot fiyatı, çiftçinin belini bükerken, gıda enflasyonunun da en önemli sorununu oluşturmaya devam ediyor. Yapılan bir çalışmaya göre, tahıl üretiminde çiftçinin toplam maliyetinin yüzde 27’sini gübre oluştururken, bu oran mısır üretiminde yüzde 36’ya kadar çıkıyor.

Tarım literatürünün en önemli kaynakları arasında bulunan Ziraat Mühendisleri Odası’nın teknik kongre kitabının 10’uncusu yayınlandı. Son yayınlanan teknik kongre kitabında Türkiye tarımının sorunları 10 başlıkta toplandı. Bu sorunların başında girdi fiyatlarının yüksekliği ilk sırada yer aldı.

GÜBRE VE MAZOT FİYATININ YÜKSEKLİĞİ ÇİFTÇİNİN EN ÖNEMLİ SORUNUNU OLUŞTURUYOR!

Tarımda çiftçi tarafında girdi fiyatlarının yüksekliği konusunda birçok kalem bulunurken, bu kalemlerden en önemlisini ise gübre ve mazot fiyatları oluşturdu.

MISIR ÜRETİMİNDE TOPLAM MALİYETİN YÜZDE 36’SINI GÜBRE OLUŞTURUYOR!

Yapılan çalışmalara göre tahıl üretiminde gübre kullanımı toplam masrafın yüzde 27’sini, mazot ise yüzde 10’unu oluşturuyor. Mısır üretiminde ise gübre masrafının toplam masraflar içindeki payı yüzde 36’ya kadar çıkıyor.

Dolayısıyla bu iki girdi fiyatının yüksekliği sorunu, neredeyse bütün üreticiler tarafından en büyük sorun olarak görülüyor.

Gübre ve mazotun pahalı olmasına ek olarak bu ürünlerin ithalat yoluyla Türkiye’ye girmesi nedeniyle döviz kuruna bağlı fiyat dalgalanmaları ve ulaşabilirlik sorunu da yaşanan bir diğer sorunu oluşturuyor.

GÜBRETAŞ VE RAZİ YÜKSEK GÜBRE FİYATLARI SORUNUNA BİR ÇÖZÜM OLMADI!

Ülke tarımında girdi fiyatlarının yüksekliği konusunda gübre fiyatları başat rolü oynarken, çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatiflerinin Gübretaş gibi bir iştiraki bulunmasına rağmen, atanan liyakatsız yöneticilerden dolayı bu yatırımın çiftçiye daha uygun fiyattan gübre temini konusunda bir faydası olmamıştır. Özellikle çiftçiye daha uygun fiyatla gübre temin etmek için 2008 yılında Gübretaş’ın konsorsiyumunda İran’da satın alınan Razi Petrokimya’nın da ülkede yüksek gübre fiyatı sorununa bir çözüm olmaması düşündürücüdür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakanlık o markaları tek tek ifşa etti: Pul biber yapımında kullanımı yasaklı boya tespit edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı denetimler kapsamında ürünlerinde taklit...

Domates yolda yüzde 60 zamlanıyor

Maliyet kalemlerindeki zam ile sebze-meyvenin Antalya’dan İstanbul’a yolculuğu da...

Peynirlerde ‘mantar ilacı’ alarmı: Hangi markalarda tespit edildi?

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı peynirlerde sağlık açısından tehlike...

TARIMDA STRATEJİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME | ZİRAATÇİNİN SESİ

https://www.youtube.com/watch?v=npaaA9JwEoA   Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Erhan Ekmen'in...