Sulak alan kaybı, 2050’ye kadar 39 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olabilir

Yeni bir raporda, sulak alanların küresel çapta yok olmasının, 2050’ye kadar 39 trilyon dolar değerinde ekonomik kayba yol açabileceği ortaya koyuldu.

Ramsar Sözleşmesi olarak da anılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi Sekretaryası ‘2025 Sulak Alanların Küresel Durumu: Sulak Alanların Değeri, Korunması ve Finansmanı’ başlıklı rapor yayımladı.

Raporda özetle şunlar söylendi:

* 1970’ten bu yana, turbalık alan, nehir ve göl gibi tatlı su ekosistemleriyle mangrov ve mercan resifleri gibi kıyı deniz ekosistemlerini barındıran sulak alanların yaklaşık yüzde 22’si yok oldu.

* Dünya genelindeki sulak alan kaybı 411 milyon hektara ulaştı, kalan sulak alanların dörtte biriyse ‘bozulmuş durumda.’

* Mevcut kaybın hızla sürmesi halinde, 2050’ye kadar kalan sulak alanların yüzde 20’si daha yok olma riskiyle karşı karşıya. Bu durum yaklaşık 39 trilyon dolarlık ekonomik kayba neden olacak.

Rapor göre sulak alanların kaybının başlıca nedenleri arasında kirlilik, istilacı türler ve iklim değişikliği gibi etkenler var.

Sulak alanların işlevi

Dünya kara yüzeyinin yalnızca yüzde 6 ila 7’sini kaplayan sulak alanlar, tüm bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 40’ına yaşam alanı sunuyor ya da üreme ortamı sağlıyor.

Karbonun tutulması ve salınması süreçlerinde kritik rol oynayan bu ekosistemler, atmosferdeki karbondioksit seviyelerini dengeleyerek iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir işlev üstleniyor.

Sulak alanlar aynı zamanda sel, kuraklık ve şiddetli yağış gibi olağanüstü hava olaylarının etkisini hafifletici doğal bariyerler olarak öne çıkıyor.

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ceyhan nehri artık temiz akıyor! Gözümüz suyun renginin üzerinde olacak

Uzun bir süredir Adanalı  duyarlı çiftçilerinin yakın takibi nihayet...

Et tüketimi yüzde 50 azaldı fiyatı 30 TL düştü

Et fiyatları, azalan tüketim nedeniyle son dönemde düşüşe geçti....

Hal başkanlarından çağrı: Ucuz sebze ve meyve için haller tüketicilere açılsın

Mevsim sebzeleri hal çıkış fiyatları üzerinden karşılaştırıldığında geçen yıla...

Başkanlık sistemi çiftçiyi de vurdu

Başkanlık sisteminden önce çiftçi, alması gereken desteğin yarısını alırken,...