Onarıcı tarım teknikleriyle pamuk üretimi yapan tekstil şirketlerinden Söktaş, Stella McCartney ile başladığı sürdürülebilir moda üretimi yolculuğunda dünyanın lüks devi LVMH ile de masaya oturdu. Söktaş CEO’su Muzaffer Kayhan, “Tekstil üretiminde karanlık bir şey kalmayacak. Kaliteli üretimin değeri anlaşılacak. Çünkü bir sezon giyildiğinde çöp olmuyor. Artık hiç kimse çok ucuz giyecek kadar zengin değil!”
Sık sık yazıyoruz, enerji sektöründen sonra dünyaya en çok zarar veren sektör tekstil.
Her yıl neredeyse 100 milyona yakın giysi çöpe atılıyor.
Tekstil üretimindeki yoğun su kullanımı, yaratılan karbon ayak izi ve daha da önemlisi hızlı moda akımı dünyayı yaşanmaz bir yer haline getiriyor. Dünyada tekstil atıklarından oluşmuş dağlar var, bu atıkların büyük bölümü yakılıyor. Bu yüzden de sürdürülebilir üretim, geri dönüşüm, kaliteli üretim çok değerli ve yaygınlaşması gerekiyor.
Bu yolda dünyada öncü markalar çıkmaya başladı. Sayıları da her geçen gün artıyor.
Bildiğiniz gibi Türkiye tekstil sektöründe önemli bir oyuncu. Dünyaya ürün satan çok sayıda üretici var. Ünlü moda markalarının bir bölümünün üretimi Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Ve son dönemde Türkiye’nin önünde güzel bir fırsat var. Birçok Avrupalı markanın Türkiye’de sürdürülebilir bir tekstil üretimini tercih etmesi için aslında çok uygun koşullar var ve bunlar gelişiyor.
Bugün böyle güzel bir örneği aktaracağım. Söktaş, Türkiye’nin tekstil devlerinden. Tarladan kumaşa uzanan üretim deneyimiyle öncü bir şirket.
Mayıs ayında dünyanın lüks marka devi LVMH Holding’in üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy, Loro Piana, Fendi, Stella McCartney, Loewe ve Kenzo markalarının tasarımcıları, sürdürülebilirlik direktörleri, kumaş birimleri Söktaş’ı ziyaret etti. Söktaş’in sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar incelendi.