Dökme zeytinyağına ihracat yasağı getirilmesi, şirketleri yeni yatırımlara yöneltti.
İhracat yasağının şirketleri ambalajlı zeytinyağı ihracatı için yatırım yapmaya yönlendirdiğini kaydeden Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, gelen taleplerin yüzde 80’i dökme olması sebebiyle ve markalaşma sürecinin uzun olmasından dolayı çiftçinin elinde satılamayan zeytinyağı stokunun olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanlığı’nın dökme zeytinyağına ihracat yasağı getirmesi, şirketleri yeni yatırımlara yöneltti. İhracata kısıtlama getirilmesi şirketlerin ambalajlı zeytinyağı ihracatı için yatırım yapmaya yöneldiğini kaydeden Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, gelen taleplerin yüzde 80’i dökme olması sebebiyle ve markalaşma sürecinin uzun olmasından dolayı çiftçinin elinde satılamayan zeytinyağı stokunun olduğunu belirtti. Kürlek, söz konusu sebepten dolayı ihracat kısıtlaması kararının uygun görülen bir tarihte kaldırılmasını beklediklerini aktardı.
Bu yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 60 büyüyen Köklü Zeytincilik, yılı yüzde 70 büyümeyle kapatacak. Zeytin ve zeytinyağı dışında Ar-Ge çalışmaları ile birçok ürünün üretimini yaptıklarını aktaran Mustafa Kürlek, zeytin reçeli, zeytin çiçeği kolonyası, zeytin lokumu, zeytin yaprağı çayı, zeytin sirkesi ve zeytinyağlı doğal kozmetik ürünlerin üretimini yaptıklarını bildirdi.
Ayvalık’ta bulunan fabrikalarında 10 bin metrekare alan üzerinde yılda 30 bin ton zeytinyağı sevk kapasitelerinin bulunduğunu ileten Kürlek, ‘’Günde 700 ton dökme zeytinyağı sevkiyatı yapabilme imkanına sahibiz. Aynı zamanda yılda 500 ton sofralık zeytin işlemekteyiz. Günlük 1 ile 5 litre ambalajlı zeytinyağı dolum kapasitemiz ise 120 ton olarak yer alıyor. Şu an 70 kişiyi istihdam ediyoruz’’ dedi.