Osmanlı’nın çok büyük bir coğrafyada yüzyıllarca hüküm sürmesi, yaşanan göçler, değişen sınırlar bugünlerde sıklıkla ‘Bu yemek kime, hangi kültüre ait?’ tartışmalarına neden oluyor. Özellikle Yunanistan ile sıklıkla yaşadığımız bu görüş ayrılıklarına son günlerde simit de eklendi. Peki simit hangi kültüre ait? Yemeklerle ilgili bu tartışmalar neden meydana geliyor? Oxford sözlüğü ne diyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr için yorumladı.
Simit, 7’den 70’e herkesin sıklıkla tükettiği atıştırmalıklarımızdan biri… Osmanlı döneminden bugüne kadar beğenilerek tüketilen, ‘susamlı kebap’ ve ‘gevrek’ adlarıyla da bilinen simit, en önemli öğün arası lezzetlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Kıvamı, kokusu ve tadıyla sadece damağımızda hoş bir lezzet değil, ruhumuzda da nostaljik duygular uyandırıyor.
Uzun yıllardır baklava, döner, yoğurt ve kokoreç gibi birçok lezzette yaşanan sahiplenme tartışmasına şimdilerde simit de dahil oldu. Popüler bir yunan bir Yemek sitesi olan ‘Olivemagazine.gr’ adlı sitede, “Atina ve Selanik’teki en taze ve en çıtır simit” başlıklı bir içerik yayınlandı. Söz konusu haberde, “Sadeliğiyle muhteşem olan simit, Yunanlıların en köklü yeme alışkanlıklarından biri. Kolay, ucuz ve doyurucu. Kavrulmuş susamın kokusu rahatlatıyor” ifadeleri dikkat çekti.
DAHA ÖNCE ‘SİMİT TARTIŞMASI’ YAŞANMIŞTI
Aslında daha önce de simitle ilgili tartışmalar yaşanmıştı. Yunan Eleftheros Typos gazetesi, simidin kökenine bir sayfa ayırıp, “Simidin Hz. İsa’dan beri bilindiğini ve Bizans döneminde Selanik’te popüler bir yiyecek olduğunu” iddia etmişti.