Sıcaklık değişiminin tarla ve bahçe ürünlerinde kayıplara neden olacağı belirtiliyor: Ülke tarımı ‘don’du

Son bir ayda yaşanan sıcaklık değişimleri nedeniyle önce Akdeniz, ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan zirai don, üreticiyi çaresiz bıraktı. Destek bekleniyor.

İklim krizinin etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde ve altında seyreden sıcaklıklar tarımı vurdu. Son bir ayda önce Akdeniz, ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan zirai don, üreticiyi çaresiz bıraktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üretimin devamlılığı için üreticilerimizin desteklenmesi ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanında olmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Ülkemiz genelinde son günlerde etkili olan zirai don hadiseleri, birçok bölgemizde tarımsal üretimi olumsuz etkilemiş, özellikle tarla ve bahçe ürünlerinde ciddi kayıplara yol açmıştır. Zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum” dedi.

Samsun’da “Millet iradesine sahip çıkıyor” mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise zarar gören yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Bu önerileri hakkında TBMM’ye teklif sunacaklarını belirten Özel, “Ancak göreceksiniz ki iktidar bunu reddedecek” ifadelerini kullandı.

‘ÇEŞİTLİLİĞE YÖNELMEMİZ LAZIM’

Ülke tarımında birçok bölgede “monokültür” olarak tanımlanan tek ürün üretimi olduğunu belirten Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Süer Topuzoğlu, “Örneğin sadece kayısı, sadece fındık üretimi hâkim. Bu sistemler iklim şoklarına karşı aşırı hassas. Çeşitliliğe dayalı üretim sistemleri (polikültür, tarım ormancılığı gibi) don gibi olaylarda zarar riskini yayar ve azaltır” dedi.

İklim yasa tasarısında üretim desenindeki çeşitliliğe teşvik edecek bir vizyon olmadığına dikkat çeken Topuzoğlu, “Agroekoloji, ürün çeşitliliğini artırarak hem ekonomik hem ekolojik direnci güçlendirir. Bu hem çeşit hem de tür anlamında değerlendirilmelidir. Aksi halde her yeni don, kuraklık, dolu olayında kırsalda ekonomik çöküşler ve gıda krizleri kaçınılmaz hale gelecek” uyarısında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bu don çiftçiyi iflas ettirir

36 ilde etkili olan 30 yılın en büyük zirai...

Donun vurduğu üretici kara kara düşünüyor: Tek çözüm ‘afet bölgesi ilanı’

Mustafa Çakır Çiftçi primler yüksek olduğu için sigorta yaptıramıyor. Tek...

Kuraklık riskine acil önlem çağrısı!

İklim değişikliği ile birlikte artan sıcaklıklar buharlaşmayı hızlandırırken, aynı...

Son 30 yılın en büyük zirai don felaketi! 36 ilde tarım alarmda…

 Ani sıcaklık düşüşüyle yaşanan zirai don felaketi, birçok üründe...