Türkiye’de ayran üretimi ve tüketimi her geçen yıl artış gösteriyor. Ayran üretimi 2024 yılında yüzde 12’lik artışla 932 bin tona yükseldi. Son yıllarda iç pazarda mevlit, taziye, düğün, bayram ve iftar sofralarında ayranın daha fazla yer aldığını kaydeden ASÜD Başkanı Harun Çallı, “Sevinçte de kederde de ayran içtik” dedi.
Ayran tüketimi her geçen yıl hem iç pazarda hem de ihracatı artış gösteriyor. Türkiye’nin geleneksel lezzetlerinden biri olan ayran, son yıllarda hem yerel hem de uluslararası pazarda tüketimi artan bir ürün haline geldi. Üretim ise 1 milyon tona dayandı. Mevlit merasimleri, hasta ziyaretleri, düğünlerde, taziyelerde, bayramlarda, partilerde ve iftar sofralarında hep milli içeceğimiz ayranın tüketildiğini belirten Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, “İç ve dış pazardaki artışı, tüketicilerin artan sağlıklı beslenme talebi ve süt ve süt ürünleri sanayisinin gün geçtikçe modernize olmasıyla açıklayabiliriz.
Ayranın yaygın tüketilmesinin ardında hem geleneksel hem de besleyici bir içecek olması yatıyor. Yaz aylarında serinletici etkisiyle öne çıkan ayran, aynı zamanda zengin protein, kalsiyum ve probiyotik içeriği sayesinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarına katkı sağlıyor. Sanayicimiz her yaştan tüketicinin beklentisine göre ambalaj ve damak tadına uygun ürünler geliştiriyor” dedi.
İhracat çift haneli artıyor
Türkiye’de ayran üretimi 2024 yılında yüzde 12’lik artışla 932 bin tona yükseldiğini aktaran Harun Çallı, üretim ile birlikte ihracatı da yüzde 13,8 artış göstererek 2 milyon 837 bin dolara çıktığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2013 yılında ayranı milli içeceğimiz olarak takdim etmesinden bu yana üretimin her yıl artış gösterdiğine dikkat çeken Çallı, “O dönem 500 bin ton civarı olan ayran üretimimiz bir milyon tona yaklaştı.
Son 4 yıllık üretim rakamlarına baktığımızda ise 2021 yılında ayran üretimi 717 bin ton iken 2022 yılında üretim 776 bin tona, 2023 yılında ise üretim 829 bin tona ve 2024 yılında ise üretimimiz 932 bin tona çıktı. İhracatta ise başta Körfez ve yakın coğrafya ülkeleri olmak üzere Gürcistan, Irak ve Libya’ya ihracatımızda ilk sırada yer alıyor” açıklamasında bulundu.
Tüketim hem sağlığa hem çiftçilere destek olacak
Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’de süt ve süt ürünleri tüketiminin maalesef arzu edilen düzeyde olmadığına vurgu yapan Çallı, topluca yenen sahur ve iftar yemeklerinde sofralara gazlı içeceklerin yerine, başta ayran olmak üzere, yoğurt, peynir, süt tatlıları gibi daha fazla süt ürünlerine yer açılması gerektiğini ifade etti. “Ramazan sofralarında gazlı içecekler yerine süt ve süt ürünlerine yer açarak ülke olarak kazançlı çıkarız” diyen Çallı, şöyle devam etti: “Sütün getireceği sağlık ve zindelik çiftçinin refahına ve ülkenin kalkınmasına vesile olsun.