SETBİR Başkanı Coşkun: Süt ve et hayvancılığı desteklenmeli

Süt ve et hayvancılığın birbirine sıkı sıkıya bağlı sektörler olduğunu kaydeden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun, bu doğrultuda “anası olmadan danası olmaz” diyerek süt hayvancılığı ile et hayvancılığının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Süt ve et hayvancılığında yaşanan gelişmeler bir­birlerini doğrudan et­kiliyor. Süt ve ette arz fazlası ve ya arz eksikliği üretimde­ki dengeyi bozuyor. Bunun so­nucunda son dönemdeki et fi­yatlarındaki artış gibi bir tab­lo ortaya çıkıyor. Tüketiciler et ve sütü daha pahalıya tüket­mek zorunda kalıyor.

DÜN­YA’ya konuşan SETBİR Yö­netim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun, süt ve et hayvancılığın birbirine sıkı sıkıya bağlı sek­törler olduğunu, birinde yaşa­nan olumlu gelişmeler diğerini doğrudan destekleyebildiğini belirtti.

Yurtiçinde süt hay­vancılığı işletmelerinden alı­nan erkek hayvanların besilik olarak yetiştirilmesi önemli bir kaynak oluşturduğuna vur­gu yapan Coşkun, “Kırmızı ete baktığımızda eskiden beri hep dile getirilen “Dünyada sı­ğır eti ucuz, biz­de çok pahalı” söyleminin irdelenmeye ihtiyacı var. Zira bizim tüketim alışkanlık­larımızla diğer ülkelerin tüke­tim alışkanlıkları ve sığır eti tüketimlerinin bu ülkelerdeki diğer et çeşitlerine oranla pa­zar paylarının incelenmesi ge­rekir.

Bizim sığır etimizin, kü­çükbaş ve beyaz etten başka bir alternatifi yok. O yüzdendir ki ancak ‘anası olmadan danası olmaz’ diyerek süt hayvancılığı ile et hayvancılığının destekle­nebileceğini öne sürmekteyiz. Ancak artık bu gerçeği değiş­tirmenin zamanı geldi ve Ta­rım ve Orman Bakanlığı da bu çerçevede ‘Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi’ni başlattı” dedi.

“ESK, piyasanın ihtiyaçlarını karşılamada katkı sağladı”

Türkiye’de 2024 yılında süt işletmelerinin topladığı inek sütü miktarının bir önceki yı­la göre yüzde 9,9 ar­tarak 11 milyon 233 bin 466 tona yükseldiğini kaydeden Coşkun, 2024 yı­lı kırmızı et üretim istatis­tikleri de henüz açıklanma­dığını aktardı.

2023 yılına ait kırmızı et üretim istatistik­leri bir önceki yıla göre yüzde 8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 tona ulaştığını hatırlattı. Daha önce yaptıkları değer­lendirmelerde 2023’ün besi işletmeleri için besi mater­yali temini açısından zor bir yıl olabileceğini vurguladık­larını belirten Coşkun, “2024 yılının başında Tarım ve Or­man Bakanlığının, Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla bir kota ve planlama sistemi dahilinde besilik ithalatını sürdürme kararı, et sektörü için önemli bir destek meka­nizması oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Adana Organize Sanayi Bölgesinden Ceyhan Nehrine dökülen “Bu Kara Su Nedir?’’

Bugün bir üreticimiz tarafından çekilen bu görüntü yetkilileri ilgilileri...

Limon üreticisi mağdur olmasın karar gözden geçirilsin

Ticaret Bakanlığı son dönemde belirli bölgelerde yaşanan soğuk hava...

Hatada Israr En Büyük Hatadır ”Limon İhracatı 2. defa durduruldu” Mehmet Mühür

GIDA DA ARZ GÜVENLİĞİ, ÜRETİMDEKİ İSTİKRAR ,TİCARETİNİN İSTİKLALİ İLE...

2024 yılı ikinci dönem hayvancılık destekleme başvuruları başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 2024 yılı ikinci...