Şeref Oğuz: Türk tarımında zihinsel kuraklık tehlikesi

Gazetemizin “Global Konuşmalar” yayınında arkadaşlarımız Abdurrahman Yıldırım, Servet Yıldırım, Vahap Munyar ve Hakan Güldağ ile birlikte “Türk Tarımı Enflasyon ve Kuraklık Tehdidiyle Nasıl Baş Edebilir?” konusunu değerlendirdik. Ortaya çıkan ortak düşünce; tarımda zıplama pekâlâ mümkün…

Türkiye; faunası, florası, 7 iklim, 4 mevsim, suyu, havası ve tarımın doğduğu kadim topraklarıyla aslında kendine yetmenin ötesine taşabilir, civar coğrafyayı besleyebilir potansiyelde. Ancak pek çok üründe dışa bağımlıyız ve gıda enflasyonuyla tarladan çatala gelene dek zam ile besleniyoruz.

TOPRAĞA TOHUM YANI SIRA AKIL DA EKMELİ

Hele ki şu günlerde enflasyona kuraklık eşlik ediyor ve çifte tehdit altındaki tarımın hale yola konulması için civar şartlar oluşuyor. Bir Mezopotamya sözü der ki; “gözyaşı dökülmeden büyük işler başarılmaz.” Açlıktan, kıtlıktan büyük gözyaşı olur mu? Gıda, güvenlik sorunudur ve çözülmelidir.

Biliyoruz ki tarıma teknoloji ve akıl kattığımızda mucizeler gerçekleşebiliyor. Misal 7,500 marulu 800 ton su ile üretirken hidrofili teknolojisiyle 21 bin marula 4 ton su yetebiliyor. Anadolu ve Trakya’da öylesine ileri uygulamalar var ki hayret edersiniz. Sorun; bunların ülke çapında yaygınlaşamaması

İKİ SORU İKİ CEVAP

Enflasyon, tarımı nasıl tehdit ediyor?

En büyük sıkıntı tarım girdilerinde ve çoğunun dövize bağlı olmasında… Sözde yerli&milli domatese bakın; acaba neresi yerli? Tohum dövizle, traktör dövizle, mazot dövizle, pulluk dövizle, çapa dövizle, ilaç dövizle, gübre dövizle, hasat makinesi dövizle, soğuk hava yazılımı dövizle, lojistik dövizle, kamyon yakıtı dövizle, plastik kasası dövizle… Kurdaki her %10 artış, enflasyona %25 katkı veriyor.

Zihinsel kuraklık tarımın neresinde?

Kuraklık yerine iklim değişikliği diyelim.  Su hasadına muhtaç ülkede tropikal tarım yapmak… Üretim planlamasına akıl yerine siyaset katmak… Havza tarımını yürütememek… Ölçek ekonomisi uygulamamak… Çiftçileri yönlendirmemek, örgütleyememek, girdilerini ucuzlatamamak… Teşvikleri oy kaygısıyla vermek, takip etmemek, üretimle ilişkilendirememek.  Çatılar dururken tarlaya güneş paneli ekmek… Üretimi teşvik yerine ihracatı yasaklamak… Tarladan çatala lojistik, ambalajı çözememek… Tarımsal arazileri imara açmak… Bakanlık kadrolarını arpalık haline getirmek…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

3.3 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Bugün Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 305...

Bitkisel üretimde 2025 zor geçecek: TÜİK verileri kayıpları gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılına ilişkin ilk bitkisel...

Bu yaz meyveye uzaktan bakacağız

Zirai don nedeniyle meyve üretiminde milyonlarca ton kayıp yaşanacak....

Beyaz altın ekiminde sona gelindi

Beyaz altın olarak tanımlanan çeltik ekiminde sona doğru... Karabük'te...