Ne ekersen onu biçersin. Ekmeyen biçemez. Hasat, ektiğin tohumla şekillenir. Ancak artık tohum yetmiyor, bilgi ve zekâ da yanı sıra ekilmesi gerekiyor. Gübre, su, ilâç kadar hayati olan; bilgidir artık. Tarım sektöründe dijital dönüşüm performansı en üst düzeye çıkarmayı amaçlarken üretkenliğe de katkı sağlıyor. Peki, ortaya çıkardığı sorunlara hazır mıyız?
Tarım sektöründe dijital dönüşüm, “işini bilene bereket, işini bilmeyene zahmet” sözünü anımsatırcasına başarıyı ve verimliliği hayata geçirme çabası içinde adım atıyor. Hatırlamak gerekiyor ki; iyi bir tohum güzel hasadın da müjdecisidir. Peki, yapay zekâ tarımda verimliliği nasıl artıracak?
Microsoft bir süre önce Tarım için Microsoft Azure Veri Yöneticisi‘ni duyurdu. Tarımsal verileri toplamaya ve dönüştürmeye yönelik bir araştırma girişimi, şimdi zamanında ticari bir çözüme dönüştü. Bu platform sektöre farklı kaynaklardan gelen çiftlik verilerini bağlıyor. Tarımsal verilere dayalı uygulamalarla tahmine dayalı içgörüler sağlıyor ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ediyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİK VE TARIMDA YAPAY ZEKÂ
Son dönemde dilimizden düşmeyen sürdürülebilirlik ile modern teknolojiler toprağın yarasını iyileştirmeye, bereketini artırmaya yöneldi. Doğal dengeyi sağlamaya odaklandı. Peki, bu verimli bir gelecek sağlayacak mı? Veri odaklı tarım gerçek şifacılar olabilecek mi?
“Büyük Tarımsal Üretimde Büyük Veri Etiği” isimli makale; Monsanto veya John Deere gibi tarım işletmelerinin tarımsal üretimin her aşamasında yapay zekâ ve uzman sistemler yardımıyla geliştirdiği ve büyük ölçüde bu verilerin işlenerek olası sonuçların tahminlenmesi senaryolarına dayanan iş modelleri oluşturuyor. Bu yetenek ise “büyük veri” ile mümkün olabiliyor.
Bir çiftçinin aldığı her kararı izleyen veya dikte eden traktörler üzerindeki kablosuz sensörler sayesinde Monsanto, artık büyük miktarlarda önceden tescilli tarım verilerini bir araya getirerek, alan bazında benzersiz iç görülerle ABD tarım arazilerinin üçte biri veya daha fazlasına ayrıcalıklı bir konum sağlayabildiği, ifade ediliyor.
Yapılan çalışmalara baktığımızda veriye dayalı tarım, “tarım bilgi ile güçlenir” sözünü akıllarımıza kazımış durumda. Dijital dönüşüm, toprağın sırlarını açığa çıkararak, çiftçilerin bilgelik ve deneyimlerini birleştirerek daha verimli bir tarım yapmalarına yöneltiyor.
DİJİTAL YARDIMCILAR
Tarımdaki dijital yardımcılar bir pusula gibi adeta. Suyun akışını, toprağın besin değerini, çevrenin dengesini koruyarak yapılacak bir üretim elbette başarıyı da arkasından getirir.
Bir çiftçi açısından baktığımızda tarımsal faaliyetleri yönlendirmek adına bir navigasyon cihazı gibi hizmet ediyorlar. Çiftçi çevrenin hassas dengesini koruyarak üretim yapabilir.
Tarım şirketleri için dijital yardımcılar; nitelikli birer teknolojik destekçilerdir. Veri analitiği, yapay zeka ve otomasyon gibi güçlü araçlarla tarım şirketlerine daha verimli ve inovatif çözümler getiriyor.
YAPAY ZEKÂ TOPRAKTA İŞLEVSELLİĞİ VE VERİMLİLİĞİ KONUŞTURUYOR
Veriye dayalı tarım, adeta bir “doktor” gibi tarım arazilerini analiz ederek, sağlık durumlarını tespit ediyor ve iyileştirme süreçlerini yönlendiriyor. İşte bu ihtiyaç duyulan en önemli konulardan biri… Durumu tespit ettiğinizde yolun yarısını da alırsınız.