Savaş Özbey: Yeme-içmeye 144 milyar harcamışız

0
429

Bağımsız araştırma şirketi Deloitte tarafından hazırlanan “Türkiye Yemek Hizmeti Pazar Raporu” açıklandı. Raporda yeme-içme sektörüyle ilgili son derece ilginç veriler alıyor.

“Türkiye Yemek Hizmeti Pazar Raporu”na göre ülke genelinde yeme-içme sektörünün toplam pazar büyüklüğünün ortalama 144 milyar lira olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının 2026’da 772 milyar lira düzeyine çıkacağı öngörülüyor.
Pazardaki en büyük segmenti, ortalama yüzde 40 payla full servis restoranlar oluşturuyor.
◊ Sektördeki pay dağılımına bakıldığında full servis restoranların payı yüzde 40, kafe ve barların payı yüzde 26, fast food/eve servis sektörünün payı yüzde 25, self servis kafeteryalar sektörünün payı yüzde 4 ve büfe/kioskların payı da yüzde 5 düzeyinde.
◊ İstanbul dışında bir talep potansiyeli olmasına rağmen, çoğu markanın hâlâ büyük oranda İstanbul’a odaklandığının altı çiziliyor. Şubelerin coğrafi dağılımına bakıldığında İstanbul, Ankara ve İzmir çok büyük pay almakla birlikte Türkiye’nin geri kalanında limitli varlık gösteriyorlar.
◊ Rapora göre, full servis restoranların İstanbul dışında şube sayısı en fazla olan marka 19 ilde hizmet veren BigChefs. BigChefs, 2022 sonu itibarıyla yurtiçi ve yurtdışındaki 100 restoranında 12 milyon kişiyi ağırlamış.

İstanbul’da scooter referandumu yapılsa ne sonuç çıkar?

Paris’te scooter’lar için referandum yapıldı, yüzde 89 gibi ezici bir çoğunluk yasaklanmaları yönünde oy kullandı. Yalnız bu referandumda biraz tuhaflık var. Şehrin nüfusu 1.3 milyon. Referanduma katıla katıla 103 bin kişi katılmış. Yani nüfusun yüzde 7.5’i.
Kentte üç ayrı özel şirket ayda 400 bin kişiye scooter kiralıyormuş.
Bu da demek oluyor ki scooter kullananlar sandığa gitmemiş.
Yoksa 400 bine karşı 100 binle, asıl zaferi scooter’cılar kazanacakmış.
Scooterlar’dan İstanbul’da da büyük şikâyet var. Acaba aynı referandum burada yapılsa bizde sonuç nasıl çıkardı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz