SAKSIDA DOMATES YETİŞTİRMEK İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR
Sıcak ve ılıman iklimlerden hoşlanır. Her tür toprakta yetişebilmesine rağmen, domates yetiştireceğiniz toprağın drenajının iyi, derin, humus ve besin maddelerince zengin olmasına dikkat etmelisiniz.
Tınlı toprakları da çok sever ve bu toprakta yetişirse erken ürün verir. Ağır karakterli, su geçirgenliği zayıf ve havalanması zor topraklar, domates yetiştirmek için pek uygun sayılmaz.
Toprak olarak gübre ve bahçe toprağı kullanırsanız verimli meyve alma olasılığını arttırmış olursunuz.
Domatesi eğer fide olarak dikecekseniz toprak seviyesinde dikmeye özen gösterin. Gübreleme için doğal gübre kullanmaya çalışın ve gübreleme döneminde yavaş yavaş gübre vererek köklerin gübreden verimli yararlanmasına yardımcı olun.
Her bir gübrede domates kök verecek ve bu gübreyi bünyesine daha rahat şekilde alacaktır.
Normal bir gelişim için sıcaklığın 16-19 derece arasında olması gerekir ama en iyi sonuç 27 derece civarında alınır.
Domateslerin saçak kökleri oldukça derindir. Kökün derine ve yanlara dağılımı 1-1.5 metreyi bulur. Saksıda yetiştirmek için de idealdir. Özellikle de çeri domates türünü balkonunuzda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
DOMATESLERİM NEDEN SOLUYOR?
Cevap: Domateslerde belirli dönemlerde kök ile gövdenin başladığı yerde hastalık nedeniyle kurumalar olur ve üst tarafa köklerden sıvı iletilmediğinden kurumalar gerçekleşir. Bunu engellemek için ilaçlama
yapmanız gerekebilir. Ayrıca domateslerinizin diplerini çapalayarak toprakla doldurun. Toprakla dolan gövdelerden yeni köklenmeler yapar ve domates kurtulur.
DOMATES FİDELERİMİ NASIL KURTARIRIM?
Soru: Merhaba. Çocuklarım için balkonumdaki saksıda çeri domates yetiştiriyorum. Yaz başında diktiğim fidelerden 5-6 tane domates aldık, yolda da bir o kadar var. Ancak ne yazık ki fidelerde beyaz, pamuk gibi bir şeyler çıkmaya başladı. Acaba ne olabilir? Nasıl önlem alabilirim? Yardımlarınız için teşekkürler…
Cevap: Domates bitkisi yaz aylarında yağışların olması ve nemin aşırı artması sonucunda hastalıklara yakalanır. Bunları engellemek için için etkin maddesi bakır oksiklorür ve chlorothalonil olan ilaçlar ile haftalık ilaçlama yapmanızda fayda var.
BAHÇEDE DE DOMATES YETİŞTİRİN
0 binden fazla çeşidi bulunan domatesi bahçenizde yetiştirmeniz oldukça kolay.
Fideden yetiştirme: Fidelerin en az 3-4 yaprağa ulaşmış olmasına dikkat edin. Dikerken fide torfunun en üst kısmı toprak yüzeyiyle aynı hizada olmalı. 40-50 cm’ye ulaşınca iple bir sırığa bağlayarak destekleyin. Dikmeden önce köklerindeki toprak parçalarını iyice temizleyin. Kökleri sapının alt kısmı boyunca uzadığından iyice derine gömebilirsiniz. Açtığınız çukura bir tatlı kaşığı kireç dökün. Bu kireç fidenin dipten çürümesini engeller.
Fideler gelişmeye başladıktan iki hafta sonra birinci çapayı yapın.
Tohumdan yetiştirme: Ekmek için en uygun dönem bahar dönemidir. Yarım litrelik bir saksıda 6 mm derine ekin. Tohum çimlenirken ortamın karanlık olmasına dikkat edin. Çimlendikten sonra bahçenizin güneş alan bir bölümüne fidenizi dikin.