Sahte içkide devletin kaybı ne kadar?

Türkiye sahte alkol trajedisi son bulmuyor. Yılbaşından itibaren sahte alkollü içkiden ölenlerin sayısı 109’e ulaşırken, tedavi için hastanelere başvuranların sayısı da 100’ü geçti. Son yıllarda fiyatların ve vergilerin artması nedeniyle Türkiye’de sahte alkollü içki tüketimine yöneliş görülüyor. Peki sahte içkide devletin kaybı ne kadar? Ekonomim.com araştırdı…

Tüketicilerin etil alkol ve özellikle metil alkol gibi insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek maddelerin kullanıldığı sahte alkollü içkilere yönelmesi Türkiye’de sahte içki tüketiminden kaynaklanan ölümleri artırdı. Özellikle yılbaşı gibi tüketimin yoğun olduğu dönemlerde yasa dışı şekilde üretilen içkiler piyasaya sürülüyor. Bir kısmı tüketilirken bir kısmı da saatli bomba gibi piyasada kalmaya devam ediyor. Bu ürünler genellikle merdiven altlarında üretiliyorlar ve hiçbir denetimden geçmiyorlar.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele birimlerinin yayımladığı raporlardaki yakalanma oranlarına bakıldığında, kaçak ve sahte piyasanın en büyük oyuncusunun etil alkol olduğu görülüyor.

Ankara Valisi Vasip Şahin, sahte içki operasyonları sonucu içki yapımında kullanılan 102 ton etil ve metil alkol ele geçirildiğini söyledi. Şahin bunun 62 tonunun Düzce ve Konya’da, yaklaşık 40 tonun ise Ankara içinde ele geçirildiğini belirtti. İstanbul Valisi Davut Gül ise kentte 14 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında 86 bin 274 litre sahte ve kaçak alkollü içki ele geçirildiğini açıkladı.

Büyükelçilikler vatandaşlarını uyardı

Sahte alkollü içki kaynaklı ölümlerin artması hem Amerika Birleşik Devletleri’ni hem de Birleşik Krallık’ı harekete geçirdi. Her iki ülkenin Ankara Büyükelçilikleri web sitelerinde yaptıkları duyuruda Türkiye’yi ziyaret eden vatandaşlarını sahte alkollü içkilerin tehlikeleri konusunda uyardılar.

Her iki ülke de Türkiye’yi ziyaret eden vatandaşlarının alkollü içecekleri yalnızca lisanslı içki satış yerlerinden satın almalarını ve yapımı alkollü içeceklerden kaçınmalarını istedi. Uyarıda ayrıca içki şişelerinin bandrollerinin kontrol edilmesi ve şişe üzerindeki etiketlerinin düşük baskı kalitesi veya yanlış yazım açısından kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.

Etil alkolün yüzde 90’ı sahte içkide kullanılıyor

Etil alkolün içine yaklaşık yarı fiyatına olduğu için karıştırılan metil alkol toplum sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor. Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nın (TADB) verilerine göre 2023 yılında piyasaya arz edilen tarımsal kökenli denatüre edilmemiş ve ambalajlı etil alkol miktarı 9,7 milyon litre oldu. Bu etil alkol türü kaçak ve yüzde 90’ı sahte içki yapımında kullanılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ÜNVER: “ÇİFTÇİNİN ÖDENMEYEN 2024 DESTEKLERİ PUL OLDU!”

https://youtu.be/TBnOAeQC_84?feature=shared CHP Parti Meclisi Üyesi ve Karaman Milletvekili Av. İsmail...

TMO’dan faiz açıklaması: 3-6 aylık banka kredilerine 14,5 milyar TL faiz ödendi!

TMO, Tarımdan Haber’in ‘Toprak Mahsulleri Ofisinde patlak veren faiz...

Konya’da skandal: Kebap ve köfteden domuz eti çıktı

Köfteci Yusuf'ta domuz eti tespit edilmesiyle Türkiye'nin gündemine oturan...

Rekabet Kurumu’ndan BİM’e 1 milyar 300 milyon TL ceza

Rekabet Kurumu, yerinde incelemenin engellendiği gerekçesiyle BİM’e yaklaşık 1,3...