Barselona Seafood Expo Global Fuarı’nda 650 metrekarelik Türkiye Pavyonu ile ilgi odağı olan Türk deniz ürünleri sektörünün ihracatı bu yıl 1,5 milyar doları aşacak. Karadeniz’de üretimi hızla büyüyen Türk somonunun Rusya ve Japonya ağırlıklı ihracatı ise 300 milyon doları aştı.
Deniz ürünlerinde ve özellikle somon balığı ihracatında dünya lideri Norveç ile kıyasıya rekabet etmeye başlayan Türk deniz ürünleri sektörü Barselona Seafood Expo Global Fuarı’nda 650 metrekarelik Türkiye Pavyonu ile ilgi odağı oldu. Bu yıl 1,5 milyar dolara yükselmesi beklenen su ürünleri ihracatının 300 milyon dolarlık kısmının somondan geleceğini belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Oğulcan Sagun, Fuarda Türkiye pavyonunun Norveç ile komşu olmasının da ilginç yorumlara neden olduğunu belirtti. Sagun, “Fuara, Birliğimizle milli katılım yapan 19 firmamız var. Bağımsız katılanlarla 25 firmayız. Türkiye olarak çupra ve levrekte dünya birincisiyiz. Alabalıkta zirveyi zorluyoruz. Somonda Norveç açık ara önde ama biz de son 5 yılda Karadeniz’deki üretimimizin büyümesi ile somon ihracatında 300 milyon doları aştık. Rusya ve Japonya’ya yılda 50 bin tondan fazla somon ihracatı yapabiliyoruz. Bu sene 360 milyon dolara çıkabiliriz. Bizim somonumuzun yağ oranı Norveç somonuna göre daha düşük ve bu nedenle daha çok tercih edilmeye başlandı” dedi. 2022’de, ABD dâhil 80 ülkeye 1,3 milyar dolarlık deniz ürünleri ihracatı yaptıklarını vurgulayan Oğulcan Sagun, “Tavuk ve kırmızı ette, süt ürünlerinde küresel ticarette çeşitli sınırlamalar olabiliyor ama balıkta sınırlama yok. O yüzden de balık ihracatında daha büyük ticaret potansiyeli var. Japonya’nın sushi ve sashimi için kullandığı orkinosun da en büyük tedarikçilerinden biriyiz” diye konuştu.
Orkinos kotaları için mücadele ediyoruz
Akdeniz’de orkinos kotalarının dağıtımını yapan ICCAT adlı kuruluşun yılda yaklaşık 40 bin tonluk üretimin yüzde 60’ını Avrupa ülkelerine verdiğini, Türkiye olarak bu üretimde yüzde 7,5’lik kota alabildiklerini söyleyen Oğulcan Sagun, “Tarım ve ekonomi bakanlıklarımızla beraber, payımızı artırmak için çalışıyoruz. Türkiye’nin Akdeniz’de 800 kilometre kıyısı var ve orkinos kotalarında da daha çok hakkı var. Türk balıkçılar olarak ayrıca, Afrika kıyılarındaki ülkelerle özel anlaşmalar yaparak onların kotalarını ortak kullanıyoruz” dedi. Fuarı ziyaret eden Türkiye’nin Barselona Başkonsolosu Selen Evcit, Türkiye-İspanya ilişkilerinin hem siyasi hem de ekonomik açıdan çok iyi olduğunu belirterek, “İki ülkenin ilişkileri Avrupa Birliği içinde örnek olabilecek niteliğe sahip. Ticaretimiz de gayet dengeli ve Türkiye olarak fazla da veriyoruz. Yatırımlar açısından potansiyel de çok yüksek” dedi.
Bordo Mavi, Dubai’de restoran açacak
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, fuarda ‘somon lezzetlerini’ sergilemesi için Trabzon’da ünlenen Bordo-Mavi Balık’ın sahibi Erşan Yılmaz’ı Barselona’da ağırladı. Erşan Yılmaz, çok yakında Dubai’ye restoran açacağını ve hamsi ile Türk somonundan lezzetleri Dubai’de müşterilerin beğenisine sunacağını söyledi.