Tarım ve Orman Bakanlığı ne iş yapar?” diye soruyorlar ya… İşte Bakanlığın sadece bir günlük faaliyetinden bir kesit. Ayrıca bir potansiyelin harekete geçirilmesinin iyi bir örneğini bu yazıda bulacaksınız…
Geçtiğimiz ağustos ayı sonunda yayınlanan, bitkisel üretimde yeni destekleme modeline geçişle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı sonrası, özellikle ilk hafta boyunca çok fazla dezenformasyon yapılmıştı. O zaman topyekûn sahaya inilmesinin ve modelin paydaşlara, Tarım ve Orman Bakanlığı personeline ve üreticilere iyi anlatılmasının gerektiği önerisini yapmıştık.
O günden bugüne, Bakanlık üst düzey yetkilileri, tüm ülkeyi gezdiler ve yeni sistemi anlattılar. Bunun karşılığı sahada görülmeye başlandı.
Cuma Buluşmaları bir ilk
Bakanlık son olarak 25 Ekim 2024 tarihinde “Tarımsal Üretimin Planlaması Cuma Buluşmaları” adı altında, Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modelinin anlatıldığı köy bilgilendirme toplantıları düzenledi. 81 ilde, 922 ilçede ve 2.780 köyde yapılan bu toplantılar, kapsamı, sayısı ve hacmi itibariyle sanırım bir ilk.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, toplantılarda üreticilere Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında yürütülen çalışmalar detaylı olarak aktarılırken bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi konularında planlamanın nasıl yapıldığı hakkında bilgiler verildiği belirtildi. Ayrıca, bitkisel üretimde havza bazlı planlama için planlama kapsamına alınacak ürünlerin neler olduğu, belirlenen ürünlere yönelik ülkesel düzeyde üretim miktarları belirlendiği, havzalara planlama kapsamında olan ürünlerin tanımlandığı ve 52 ilçede su kısıtının dikkate alındığı anlatıldı.
Hayvansal üretim planlamasında ise kırmızı et, çiğ süt, beyaz et ve yumurtanın kapsama alındığı, tarımsal krediler, sözleşmeli üretim, Kırsal Kalkınma Hibe Programları, işlenmeyen arazilerin kiraya verilmesi gibi konuların aktarıldığı açıklamada yer aldı.