Prof. Dr. Aykut Gül: Geleceğin tarımı yapay zekâ ile mi şekillenecek? – 2

(Geçen hafta ilk bölümü yayımlanan ya­zının devamı…)

Sulama, yağmur ihtimalini de hesaba katarak, tamamen ihtiyaç duyulan za­manlarda ve her bir bitkinin ihtiyacı ka­dar, basınçlı sulama sistemleri ile sağla­nıyor. Tatlı su varlığımızın 3/4’ünün ta­rımsal üretimde kullanıldığı ve giderek su fakiri bir ülke haline geldiğimiz düşünül­düğünde buradan sağlanan tasarruf çok değerli.

Hasada yaklaşırken verim tahminleri, pazarın izlenmesi önem kazanıyor. Tüm bu işlemler, uydu görüntüleri, dronlar ve mikro cihazlardan gelen verilerle, yapay zekâ uygulaması (YZU) tarafından ger­çek zamanlı olarak yapılıyor. Buna göre en uygun hasat zamanına karar veriliyor. Ar­dından en az işgücü ve otonom hasat ma­kineleri kullanılarak en az ürün kaybı ile dönem tamamlanıyor.

Tüm bu süreçlerde hassas uygulamalı ta­rım pratikleri öne çıkıyor. Sürdürülebilir, et­kin, çevreci ve yapay zekâ desteğinde en op­timum kararların verildiği, geleneksel emek yoğun üretimden teknoloji ve dijital ağırlıklı olarak gerçekleştirilen birincil üretim süre­ci başarıyla tamamlanmış oluyor. Bu süreçte risk ve belirsizliğin, yapay zekâ sayesinde en aza indirildiğine şahit oluyoruz.

Hasat sonrası üçüncü dönem başlıyor. Zahmetli bir süreç sonucunda elde edilen ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi­nin gerektiği, katma değer ve ürünün hak ettiği fiyatı bulabilmesini hedefleyen bir dönem.

Tarım ürünlerinin belirli dönemlerde üretilebildiği ancak yıl boyunca tüketil­mesi gerektiği dikkate alındığında, arz ve talep dengesizliklerini en aza indirecek, depolama, nakliye, soğuk zincir, işleme ve paketleme işlevlerini en iyi şekilde yerine getirecek bir gıda tedarik zincirine ihti­yaç duyulur. Bu süreçte aracılar, tüccarlar, toptancı ve perakendeciler önemli görev­ler ifa ederler.

İşte bu geleneksel gıda tedarik zincirine artık “blok zinciri” de ekleniyor. Tarladan çatala izlenebilirliği, üretici ve tüketici gü­venini, şeffaflığı sağlayacak blok zinciri, lojistik maliyetlerini ve gıda kayıplarını azaltarak, gıda enflasyonunun kontrol altı­na alınmasında büyük role sahip olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hallere gelen ürün miktarı yüzde 30 düştü

Meyve sebze halleri zor bir süreçten geçiyor. Hallere gelen...

Ziraat Odası Başkanından kuraklık uyarısı: Yeşeren tahıllarda gelişim durdu!

Siirt ve Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, kuraklık...

Polyesterle pamuk ayrılacak plastiğe hammadde olacak

Bilim insanları, poli-pamuk karışımı kumaşlarının geri dönüşüm sorununu çözmek...

Mutfaktaki Kimyacı: ‘Gıdaların nasıl değil niçin üretildiği sorulmalı’

Emel Sakınç Çağlar Bülent Şık, Mutfaktaki Kimyacı'da, sağlıksız bir gıda...