Prof. Dr. Aykut Gül: Filistin-İsrail savaşı gıda güvencesini tehdit ediyor

Gazze… İki buçuk milyona yakın nüfusu ile belki de Filistin halkının en fazla acılara maruz kalan bölümü… Nüfusun üçte ikisi gıda güvencesinden yoksun… Karadan ve denizden 2007 yılından beri abluka altında tutulan Gazze, kıyı şeridine sıkıştırılmış yoğun nüfusunu besleyecek yeterli toprak ve su kaynaklarına hiç sahip olamadı.

Aslında su kaynakları, bölge geneline göre göreceli olarak daha iyi olmakla birlikte işgalin getirdiği kısıtlamalar, etkin bir tarımsal üretimi hiçbir zaman mümkün kılamadı. Su kaynaklarının ve tarımsal sulama tesislerinin önemli bir kısmı İsrail’in hava saldırılarında tahrip edildi. Aslında üretimin ötesinde sağlıklı içme suyuna erişim de çoğu zaman kısıtlandı.

Çaresizlikten aşırı kullanılan yeraltı suları da tükenme noktasına geldi. Gıda güvencesi bakımından içeride kendine yeterli olamayan Gazze, iki hafta önce başlayan İsrail’in yoğun hava saldırıları ve katı ablukası nedeniyle tam anlamıyla açlığa mahkûm edilmiş durumda… Dış dünyanın yardım çabalarından da şu ana kadar sonuç alınamadı. Gazze’ye su ve elektrik verilmediği gibi kanalizasyon altyapısı çökertildiğinden salgın hastalık riski de her geçen gün artıyor.

Amaç, Gazze’nin yaşanılamaz hale gelmesi ve halkın göçe zorlanması… Ülke olarak gönderdiğimiz ilk insani yardım uçağı Mısır’a ulaştı. Şimdi bunların Gazzeli sivillere ulaştırılması yönünde girişimler var. Son olarak Refah sınır kapısının açılması, temel insani ihtiyaçların ulaştırılması ümidini artırdı.

Savaşın yayılması riski ve gıda lojistiği

ABD’nin de İsrail’e tam desteğini açıklaması ve bölgeye uçak gemilerini yönlendirmesi, savaşın yayılması endişesini kuvvetlendiriyor. Özellikle lojistik ve enerji aktarımında kilit öneme sahip olan Süveyş Kanalı ile Hürmüz Boğazı’nın kontrol altına alınması çabaları var. Suriye ve Lübnan limanları bölgedeki gerilimden etkilendiler. İsrail’in Aşdod Limanı kapalı, Hayfa Limanı ise çok yoğun ve oldukça riskli. Lojistiğin Kuzey Afrika ülkelerine kayabileceği üzerinde duruluyor…

Gıdaya ulaşımın riskli hale gelmesi kadar, tarımsal üretimin sürekliliğini sağlayacak tarımsal girdilerin temini de önemli. Enerjinin yanı sıra kimyasal gübrelerin zamanında ve yeterli miktarda tedarik edilebilmesi konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Kimyasal gübrenin ana hammaddesi olan doğal gazın sevkiyatında ortaya çıkabilecek sıkıntılar, bölgenin yanı sıra dünyanın diğer üretim bölgelerinde de tarımsal üretimi olumsuz etkileyecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...