Türkiye’de 2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar olan tarım arazileri 2022 yılında 23 milyon 865 bin hektara düşerek önemli ölçüde bir azalma gösterdi. Bu sorunun önüne geçilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi meyvelerini vermeye başladı.
Ekonomi biliminin ortaya çıkışı “kaynakların kıt olması” ile ilgilidir temelinde. Toprak, işgücü, sermaye ve müteşebbis, her sektörün olduğu gibi tarım sektörünün de üretim girdileri.
Tarım ekonomisi dediğimizde ise toprak bir başka öneme haiz… Bereketli hilalin, Mezopotamya’nın bereketli topraklarının bir bölümün olduğu ülkemiz, farklı ekolojik yapısı ve mikro klimaları ile dünyanın ender tarım bölgelerinden…
Gıdanın öneminin her geçen gün arttığı, dünya nüfusunun tarihte hiç olmadığı kadar çoğaldığı bir çağda, her bir toprak parçası çok daha değerli ve asla israf edilemez…
TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre tarım arazisi varlığımız yaklaşık 23 milyon 865 bin hektar. Bu alan ülkemizin toplam yüzölçümünün üçte birine yakın. 2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar olan toplam tarım arazisinin önemli ölçüde azaldığı görülüyor. Bu değerler maalesef ki yüzde onluk bir kaybı ifade ediyor. Tarım arazilerinin üretimde kullanılmaması, nadasa bırakılması veya çeşitli nedenlerle atıl kalması problemi son derece hayati bir konu. Mülkiyet sorunu, ailevi anlaşmazlıklar ve kente göç, atıl arazi sorununa yol açan başlıca etkenler.
4,5 milyon dekar yeni alan
Bu sorunun önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başarılı bir proje yürütülüyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi meyvelerini vermeye başladı.